5 eksempler på ældrevenligt køkkenudstyr

ældre dame i køkken

Oftest sker det, at kroppen ældes hurtigere end psyken og den mentale tilstand. Dette gør, at mange ældre oplever en form for nedværdigelse over dem selv, i deres hverdag. Motorikken er ikke den samme og kræfterne er ikke hvad de har været førhen. Dog findes der mange former for hjælpemidler, der kan sørge for at selv de ældste af landets borgere selv kan klare sig i deres hverdag uden at skulle bruge udefrakommende hjælp i køkkenet.

Denne artikel omhandler nogle eksempler på ældrevenligt køkkenudstyr, der kan bruges i private hjem og i plejecentrenes tekøkkener.

Tre gode eksempler på ældrevenligt køkkenudstyr til motorisk udfordrede ældre

Alzheimers, Demens, Parkinsons og Dysfasi er nogle af de motoriske lidelser, der rammer ældre i stigende antal. Dog er det ikke umuligt at ældre i disse situationer, selv kan tage skeen i egen hånd og sørge for deres eget ernæringsindtag. I forbindelse med Alzheimers og Demens findes der specieldesignet køkkenudstyr og især service, der har motiver af fødevarer på alle synlige overflader. Dette hjælper de ældre med at huske, hvad de er i gang med under spisningen og til at inspirere dem til at fylde tallerken med lækker mad.

I de senere år er der sket en masse indenfor køkkenudstyr til ældre, der lider af Parkinsons. Her findes nu skeer og gafler, der har roterende hoveder, således at rystelser fra hånden ikke breder sig ud til madens midlertidige holdested før munden. Med en ske, hvor selve hovedet blot bølger med håndens rystelser, kan selv en person med slem Parkinsons spise suppe uden hjælp.

Dysfasi, eller tygge/synke besvær, er noget der især rammer mange ældre, når de kommer over 70 års alderen. Ældrevenligt køkkenudstyr til denne lidelse er ting såsom stavblendere, almindelige blendere og andre former for køkkenudstyr, der er nemme at betjene og som kan give maden dén tekstur, der skal til for at den kan synkes uden fare.

LÆS OGSÅ: Stor test af elcykler for pensionister

Flere tips til ældrevenligt køkkenudstyr, der gør madlavning mulig

Som tidligere nævnt sker der noget med muskel- og knoglemassen i forbindelse med kroppens aldring. Kroppens degeneration gør, at mange ældre får problemer med at løfte almindelige typer af køkkenudstyr såsom pander, gryder og endda også service. Derfor kan man købe såkaldt ’letvægter’ køkkenudstyr, der er specieldesignet til ældre og som vejer mindre end f.eks. en almindelig stegepande. Derudover kan man bruge tippet over alle tip – at investere i en mikrobølgeovn, således at de ældre selv kan bestemme, hvad de vil have at spise og selv have følelsen af at have tilberedt maden.

Mange familier vælger at lave ekstra af deres hverdagsretter og derefter fryse det ned i mindre portioner, der passer i bedsteforældrenes frysere og køleskabe. Ofte inviteres den ældre med til spisning og madlavning således at de selv kan få lov at røre i gryderne og smage til, men blot har nogle yngre og stærkere hænder og arme, til at hælde vandet fra, flytte gryden fra komfuret og andet. Er man i tvivl om, hvilke typer køkkenudstyr, der findes til ældre, kan man søge råd hos plejecentre og online fora.

Læs også: Find din nye dehydrator

Læs også vores artikel om: Testoversigt: Her finder du de bedste kartoffelskrællere

Se vores artikel om: Elektrisk salt og peberkværn – bedst i test

Se vores artikel om: Oversigt: Her finder du de riskogere, der klarer sig særligt godt i test

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden