Det vides ikke, hvor udbredt er. Mange skammer sig nemlig over at tale om det og sågar over at gå til lægen med det. Det er derfor stort set umuligt at lave retvisende statistikker over det. Det antages dermed også, at antallet af personer med inkontinens er større, end hvad der opgøres i statistikkerne.
Inkontinens kan ramme personer i alle aldre men ses oftest hos ældre, når deres nervesystemer er blevet svækket. Inkontinens kommer dog ikke bare ud af det blå, der kan nemlig være flere årsager til, at du pludselig lækker urin uden at være forberedt på det. Der er derfor også tale om en form for fænomen i ordets negative forstand. Heldigvis har du dog muligheden for at stoppe din inkontinens eller i værste fald reducere den. Men derfor er det også vigtigt, at du kender til årsagen, som forsager urinlækninger hos lige netop dig. Først herefter kan du nemlig, i samarbejde med din læge, begynde at behandle din inkontinens.
Sådan bliver du diagnoseret
For at hjælpe dig selv og din læge kan du med fordel skrive og medbringe en vandladningsdagbog. En vandladningsdagbog er en form for notesbog, hvor du over en periode skriver ned, hvor meget du har drukket og tisset, så du bedre kan føre et samlet regnskab over din potentielle inkontinens.
Udover at se i din vandladningsdagbog vil din læge også foretage en ganske almindelig undersøgelse af din krop og ofte også en gynækologisk vurdering, da dette i stor grad kan være med til at afdække, hvilken form for inkontinens der er tale om i dit tilfælde.
I langt de færreste tilfælde kan det også ske, at det er nødvendigt med yderligere undersøgelser, hvis der er tale om et mere kompliceret tilfælde. Her vil din læge formentlig henvise dig til en speciallæge, hvor du blandt andet vil få foretaget en ultralydsundersøgelse og en kikkertundersøgelse.
Vær opmærksom på dine symptomer
Derfor får du urininkontinens
Inkontinens kan skyldes mange forskellige ting. Først og fremmest spiller forandringer i din krop en stor rolle, når det kommer til din blære og derved dine urinladninger. Hvis du er begyndt på ny medicin, kan det for eksempel være, at du oplever nogle bivirkninger i form af inkontinens. Urinvejsinfektioner kan blandt andet også være med til at nedsætte din blærekapacitet, så du ufrivilligt må lade vandet. Hvis du har forhøjet blodsukker, kan dette i højere grad også være skyld i, at du får inkontinens. Højt blodsukker øger nemlig tørsten i sådan en grad, at du øger dit væskeindtag væsentlig meget. Du har derfor også mere vand i blæren, som du i sidste ende skal af med.
Der kommer selvfølgelig også forandringer i din blære og dit urinrør som følge af alderen, hvilket også påvirkes af dit nervesystem. Man skal derfor ikke helt afskrive, at alderen kan være synderen til dit problem. Der skal dog tages højde for, at inkontinens langt fra altid skyldes, at man bliver ældre. Mange har en tendens til selvdiagnosering, da de er overbeviste om, at den stigende alder medfører et stigende antal skavanker. Dette er på sin vis også rigtigt men gør sig derimod ikke gældende ved alle kroppens forandringer.
Inkontinens kan også fremkaldes gennem ændringer i dit humør. Forvirring og nedsat bevidsthed kan således fremkalde fænomenet ubevist, hvilket også gør sig gældende, hvis du befinder dig i en depression. Hvis du mistænker din krop for inkontinens, skal du derfor også holde øje med dit generelle humør og din ageren. Hvis du synes, at du befinder dig i en lidt mærkelig periode, hvor du ikke helt føler dig som dig selv, kan det være medvirkende til urininkontinens, hvilket du kan få bekræftet af din læge.
Sidst men ikke mindst kan inkontinens skyldes forholdende i selve blæren. Du kan for eksempel være en af de personer, som oplever en øget tendens til sammentrækning af blæremusklen, hvilket betyder, at du oftere skal tisse. Desuden kan din blære også have en svag lukkemekanisme, så du kan have svært ved at holde på vandet, selvom du prøver. Dette kan være medfødt men kan også ske med årene som følge af, hvordan du har behandlet din blærefunktion gennem årene. Det er for eksempel ikke sundt at holde på vandet i for lang tid, da dette kan svække din blære, så du flere år senere skal tisse oftere.
Sådan kan du naturligt behandle inkontinens
Ofte kan inkontinens bedres og i bedste fald helbredes. Dette kræver dog, at du kontakter din læge, så i kan drøfte dine muligheder. De fleste læger vil formentlig rådgive dig til først at prøve at træne din blære, før de bringer medicin på bordet. I flere tilfælde har blæretræning nemlig vist sig at være yderst behjælpeligt til at hjælpe dig med at genvinde kontrollen over din blære.
Blæretræning går ud på, at du hver anden time skal tømme din blære, så der ikke opstår ufrivillige vandladninger imellem dine toiletbesøg. Hvis det viser sig, at dette hjælper, skal du efterfølgende øge intervallet for dine toiletbesøg, så du gradvist træner din blære til at lade vandet på bestemte tidspunkter. Hele ideen med blæretræning er at finde det interval, som passer bedst for dig, men det skal i højere grad også være med til udrydde inkontinens om natten, så du kan komme igennem natten med tørt nattøj. Lige netop derfor er denne form for træning ofte nummer et på mange lægers lister, da kroppen på denne måde er med til at ’hele’ sig selv på en naturlig måde, ligesom den tager hånd om et problem, som både viser sig i dagtimerne men også om natten.
Powered by Embed YouTube Video
Medicinsk behandling kan være behjælpeligt
Hvis du uden held har forsøgt at træne din blære, kan du være en af de personer, hvor en medicinsk behandling er løsningen. Medicinsk behandling tilbydes dog ikke ved alle former for inkontinens, det afhænger nemlig af, hvad årsagen til din inkontinens er. Du skal derfor tilses og undersøges af din læge, før du kan blive tilbudt medicinsk behandling.
Der findes ingen medicin, der virker mod stress-inkontinens, du skal derfor have en blanding af de to former for inkontinens, før at du kan blive medicinsk behandlet.
Selvom du kan få medicinsk behandling, er det heller ikke ensbetydende med, at din inkontinens kan blive helbredt. Medicinen fungerer nemlig mere som en garanti for bedring fremfor helbredelse. Dette er vigtigt at have for øje, hvis du skal have medicin for din inkontinens, så du ikke risikerer at blive skuffet, hvis du ikke bliver helbredt.
Sådan undgår du at forværre din inkontinens
Du kan forsøge at undgå at få inkontinens på samme måde, som du kan forsøge ikke at forværre den. Eksperter og læger giver ofte tre råd, når det kommer til forebyggelsen af inkontinens.
For det første kan du forsøge at undgå, at der pludselig opstår en trang til vandladning ved regelmæssigt at tømme din blære. Det er her også vigtigt, at du ikke tømmer din blære for sjældent, da du ikke skal holde dig for længe. Dette kan nemlig svække din blære. Du skal derfor gå på toilettet, når du kan mærke, at det er tid.
For det andet kan du træne din bækkenbund, så du mindsker risikoen for inkontinens. Dette træner nemlig også din selvkontrol over dit bækken, så du i højere grad selv kan bestemme, hvornår du lader vandet. Men dette træner også, at du kan holde på vandet, selvom det melder sin ankomst, så du kan nå ud på et toilet, inden uheldet er ude.
For det tredje kan du begrænse dit væskeindtag inden sengetid, så du undlader ufrivillige vandladninger i løbet af natten. For meget væske er ofte skyld i, at du ikke kan styre sin blære, når først du befinder dig i den dybe søvn. Du kan derfor hjælpe din krop på vej i dagtimerne, så nætterne bliver mere behagelige og lettere at komme igennem.
Hjælpemidler mod inkontinens
Inkontinens ses hyppigst hos kvinder
Statistikker viser, at kvinder i højere grad lider mere af inkontinens end mænd. Dette skyldes, at mekanismerne der skal sørge for, at lukkefunktionen er god er skrøbeligere hos kvinder end hos mænd. Men kvinders urinveje er også mere udsatte igennem ungdommen end mænds. Kvinders bækkenbund svækkes for eksempel under fødsler. Bækkenbunden kan dog trænes op igen men vil fortsat altid være skrøbelig og sårbar, når det kommer til blandt andet ændringer i vægt og alder. Desuden sker der til tider også en nedsynkning af livmoderen og/eller urinblæren hos kvinder, efter de har født. Dette er også med til at øge risikoen for inkontinens.
Flere studier har derudover også vist, at inkontinens kan være arveligt. Det er dog oftest arveligt hos kvinder. Hvis du har svært ved at finde en årsag til pludselig inkontinens, kan dette måske være svaret du leder efter. Der er nemlig ikke en bestemt grund til, at inkontinens kan nedarves, men ikke desto mindre sker det.
Et tabubelagt emne som sjældent ser dagens lys
Inkontinens er ikke noget, man snakker højt om. Dette er en general opfattelse blandt størstedelen af den danske befolkning. Den yngre del af befolkningen kender formentlig ikke engang til selve ordet, før de når en vis alder. Hverken mænd eller kvinder, unge eller gamle ønsker at tale højt om en lidelse, som er mere udbredt end de fleste lige går og tror.
Inkontinens betragtes af mange som et personligt problem, og de føler derfor ikke, at de kan få noget ud af at snakke med andre om det. Ikke engang deres læge ønsker de at involvere i et fænomen, som påvirker deres liv og hverdag på en negativ måde. Pinlighed er næsten blevet et endnu større fænomen i vores samfund. Dette er selvom, de fleste faktisk slet ikke har noget at skamme sig over, heller ikke når det kommer til inkontinens.
Powered by Embed YouTube Video
Danskerne har altid været et handledygtigt folk, men måske er det på tide, at vi begynder at åbne op for et alment problem, som man ikke bør skamme sig over. Inkontinens er ikke noget, nogen kan gøre for, og det behøver derfor heller ikke at være pinligt at indrømme, at man fejler noget med kroppen. Vi fejler mere eller mindre alle sammen et eller andet, det er bare forskelligt, i hvor stor grad vi føler, at vi kan dele ud af vores fejl og mangler.
Læs også: Sådan kan du forebygge og bedre en diskusprolaps.
Læs også Inkontinens – Hvad betyder inkontinens og hvem rammes af lidelsen? udgivet af knib.dk.
Denne side er anmeldt af: Liv M. Madsen Rating 5/5
Ingen svar