Bevar glæden ved madlavning trods funktionsnedsættelser

Køkkenet er oftest fyldt med en masse køkkenartikler – hver især med deres egen funktion, som er svære at undvære i hverdagen. Desværre er de fleste køkkenartikler på markedet ikke lige velegnet til alle. Det er ofte en forudsætning, at man har fuld førlighed i arme, skuldre, hænder og fingre, ikke har f.eks. gigt, og at man har to hænder. Nogle køkkenartikler kan virke belastende i længden på alle og enhver, måske fordi betjeningen af redskabet kræver en særlig vinkel i håndleddet. I det tilfælde vil alle kunne drage nytte af et mere ergonomisk design på et redskab, som virker forebyggende i forhold til belastning og slitage.

Der kan være en tendens til, at hjælpemidler forbindes med klodsede og ikke særligt flotte ting, som man ikke ligefrem har lyst til at have stående fremme i sit hjem – eller for den sags skyld bruge hver dag. Hjælpemidlerne skal være i flot design, så de nemt kan indgå i den eksisterende husholdning. Samtidig skal de være diskrete, så de ikke minder dig selv og andre om dit handicap, hver gang du tager dem frem. Glæden ved flotte og funktionelle hjælpemidler er vigtig for en god og nemmere hverdag og for din generelle livskvalitet. Dette har Gigtforeningen beskrevet nærmere i deres brugerundersøgelse ’Alrummet – rummet for alle’.

Vi har samlet en række flotte og ’hjælpsomme’ køkkenartikler, som både er skånsomme på hænder og led og ikke mindst som stort set alle kan bruge.

Det australske firma Uccello Designs har kigget på en af de mest anvendte køkkenartikler – ethvert hjem har én: Elkedlen. På trods af deres brede anvendelse er de fleste elkedler en uhåndterlig størrelse for mange ældre, folk med funktionsnedsættelser (f.eks. gigt eller rystelser) eller børn. Hvis noget går galt ved håndteringen af en elkedel kan konsekvenserne være store pga. det kogende vand. Med deres ’Vippe-kedel’ har Uccello Designs søgt at mindske risikoen for ulykker så vidt muligt.

Vippe-kedlen består af to dele: Selve kedlen, som kan indeholde 1,5 L vand, og basen, kaldt ’vuggen’, som kedlen står i.

Sådan fungerer den: Vand hældes op i kedlen med en lille kande, og kedlen tændes ved tryk på en knap. Når vandet er kogt, placeres en kop foran kedlen. Vandet hældes op i koppen ved at løfte håndtaget på kedlen: Et blidt løft fremad af håndtaget er alt, hvad der er nødvendigt.

Kedlen roterer netop i ’vuggen’, hvilket aflaster brugeren i modsætning til en konventionel kedel. Basen er selvfølgelig skridsikker, så der ikke er fare for at den skrider, når vand hældes op i en kop.

Firmaet GEFU har lavet et køkkenredskab ud fra et lignende ideal: GEFU Slicer Rapido tilbyder måske den lettelse og sikreste måde at snitte frugt og grønt med. Den består af en beholder med en række skarpe japanske stålklinger i bunden. Man placerer blot den ønskede frugt eller grøntsag på et skærebræt og presser Slicer Rapido direkte ned på frugten/grøntsagen, hvorved den skæres i pæne, regelmæssige skiver. Når du har fået skåret det, du ville, hælder du blot frugten/grøntsagen ud på en pande eller lignende. Når du er færdig med snittearbejdet, kan Slicer Rapido blot sættes i opvaskemaskinen.

Er du glad for et godt glas rødvin, findes der også hjælp her, hvis du har nedsat styrke i hænder og håndled: Electric Barman, en smart elektrisk proptrækker til vin i et flot design. Når man står midt i festlighederne, er det sidste man har lyst til at bøvle med at få åbnet en vinflaske. Electric Barman er simpel at bruge: Når foliet om proppen er fjernet, placeres Electric Barman blot over vinhalsen, og ved et tryk på en knap fjerner den proppen – derved skånes dine fingre og håndled for eventuelle anstrengelser. Den kan klare 25-30 vinflasker pr. opladning. Folieskærer og oplader medfølger.