Derfor får du nedsat syn med alderen

nedsat-syn

Personer i alle aldre kan opleve, at deres syn pludselig begynder at forandre sig. Det er dog et kendt fænomen, at synsnedsættelse ofte rammer de ældre generationer fremfor de yngre. Dette skyldes, at ældre ofte også i højere grad er udsatte for andre kropslige forandringer. Åreforkalkninger i kroppen kan for eksempel føre til hjerteflimmer, som yderligere kan føre til en blodprop i nethinden. Synsnedsættelse kan derfor også opstå som følge af, hvordan du har behandlet din krop gennem tiden, samt hvordan du behandler den nu. Desuden kan synsnedsættelser hos ældre også skyldes, at de i højere grad har været mere udsatte for irritationer i øjnene end yngre generationer.

Selve synsnedsættelsen skyldes, at der sker en ændring af synsindtrykket. Dette kan ske flere steder på vejen gennem øjet og synsnerven. Hvis du oplever synsnedsættelse, er det op til din øjenlæge at finde ud af, præcis hvor i øjet ændringen er sket. Synsnedsættelse er ikke altid alvorligt, men du kan risikere, at det er det. Det er derfor vigtigt, at du opsøger en læge, hvis du oplever at dit syn svækkes. Synet er nemlig ikke noget, man skal spøge med så hellere få tjekket det engang for meget end engang for lidt for at være på den sikre side.

Hvad er synsnedsættelse?

I alt sin almindelighed er synsnedsættelse, når du oplever, at dit syn forringes på det ene eller begge dine øjne. Du får dermed enten nedsat synsstyrke, eller du vil opleve en indskrænkelse af dit synsfelt. Synsnedsættelse kan være mange ting. Nærsynethed og langsynethed er formentlig de to former for synsnedsættelse, som bliver omtalt mest. Dette er bygningsfejl på øjnene, som ofte kan fikses ved at få et par briller med den rigtige brillestyrke. 

Nedsat syn

Der er også de lidt mere alvorlige former for synsnedsættelse, som dog også er ganske almindelige. Grå stær, grøn stær og sort stær er alle sygdomme, som også kan påvirke dit syn. Disse sygdomme ses ofte hos ældre, men kan forekomme hos alle personer. De er ikke mulige at forebygge eller medicinere men kan blive opereret væk. Her er der dog stadig en chance for, at du kan opleve efterstær. Men der er ingen grund til bekymring, dette kan nemlig fjernes efterfølgende med en laser. 

En anden meget almindelig form for synsnedsættelse er aldersrelateret makuladegeneration, også kaldet AMD. Dette skyldes, at øjets nethinde slides, efterhånden som man bliver ældre. AMD opdeles henholdsvis i en tør og en våd form og påvirker først og fremmest det skarpe syn. 

Tør AMD er det mest almindelige form for aldersrelateret makuladegeneration og udgør cirka 85 procent af alle tilfældene. Denne form for AMD udvikles langsomt gennem flere år og betegnes derfor ikke som en akut øjensygdom. Oplevelsen af synsnedsættelsen kan desuden variere meget og opleves derfor i forskellige grader.

Våd AMD udgør cirka de sidste 15 procent af tilfældene og er ofte en videreudvikling af tør AMD. Det kan dog også opstå ret pludseligt og uden nogen relation til tidligere symptomer. Sygdommen tager ofte til i løbet af nogle dage til få uger, hvor der forekommer en væskehævelse i nethinden. Hvis du pludselig oplever nedsat syn, fornemmelsen af en mørk plet i midten af øjet eller formforvrængninger, bør du mistænke våd AMD og søge behandling. 

Disse tegn skal du holde øje med

Synsnedsættelse kan i flere tilfælde være meget naturligt, mens det i andre tilfælde kan være yderst alvorligt. Det er derfor vigtigt, at du opsøger en øjenlæge, hvis du oplever, at dit syn pludselig forringes væsentligt. Der er desuden nogle bestemte tegn, du skal holde øje med, da disse vil fortælle dig noget om, hvorvidt din synsnedsættelse er alvorlig eller ej.

Først og fremmest skal du holde øje med, om synsnedsættelsen sker pludseligt, eller om den sker over tid. Meget pludselig synsnedsættelse kan nemlig være en indikation på, at du har en alvorlig øjensygdom, som skal behandles hurtigst muligt. 

Derudover skal du også lægge mærke til, om du oplever irritation, når du får lys i øjnene. Stigende lysskyhed er et tegn på, at der sker alvorlige forandringer i dine øjne. Det samme gør sig også gældende, hvis du oplever dybe eller stærke smerter i dine øjne. Øjnene er i forvejen nogle af de mest følsomme organer, vi som mennesker er blevet udstyret med. Du kan derfor godt opleve småirritationer i dine øjne i løbet af hverdagen, men hvis du først oplever smerter i øjnene, er det på tide at søge lægehjælp.

Det er vigtigt, at du holder øje med alle disse tegn, også selvom de måske kun opstår på det ene øje. I dette tilfælde kan det både være tegn på alvorlig sygdom, men det kan også være en ikke alvorlig sygdom eller normale irritationer. 

Kan man få behandling for synsnedsættelse?

nedsat syn

Det er i flere tilfælde muligt at blive behandlet for synsnedsættelse, men dette afhænger blandt andet af, hvilken sygdom der er tale om samt alvoren af denne. De mest almindelige årsager til synsnedsættelse er ofte tilknyttet en form for behandling enten i form af medicin, ved en operation eller ved at få briller med den rette styrke. Selvom der er tale om almindelige øjensygdomme, er flere af disse sygdomme dog meget alvorlige og skal derfor behandles hurtigt. Betændelse i hornhinden og inflammation i regnbuehinden er blandt andet to af de tilfælde, som skal behandles akut af en øjenlæge. 

Der findes også nogle mere sjældne årsager til øjensygdomme, som også kræver hurtig behandling. Dette er især de sygdomme, der rammer de dele af øjet, som man ikke selv kan se med det blotte øje. Synstabet går ofte hurtigt ved disse sygdomme og kan medføre smerter alt efter, hvilken årsag der er tale om. Du vil således ofte ikke være i tvivl, om du oplever naturlig synsnedsættelse, eller om du hurtigt skal søge behandling. 

Synshjælpemidler til ældre

Eftersom det oftest er ældre mennesker, der oplever synsnedsættelse, er der lavet flere hjælpemidler, som kan hjælpe dem og deres syn på flere måder. Flere af disse hjælpemidler benyttes dog af personer i alle aldre.

Det mest kendte synshjælpemiddel er formentlig briller. Synsbesværede elsker dem, og personer med et godt syn frygter dem. De mest almindelige øjensygdomme kan ofte behandles med et par briller eller kontaktlinser i den rigtige styrke. Briller kommer i mange former og farver, så de henvender sig til mange forskellige persontyper. Hvis du oplever synsnedsættelse, har du derfor rig mulighed for at finde et par pæne briller med den rigtige styrke. Du kan med fordel for eksempel få hjælp af din øjenlæge eller en optiker til at vælge de briller, som vil være mest optimale for dig.

Når briller ikke kan klare det, kan det være, at du skal have fat i noget svagsynsoptik i form af blandt andet lupper, kikkerter, lupbriller og kikkertbriller. Disse er alle opfundet med de ældre generationer i tankerne og er derfor oplagte at benytte, hvis dine briller ikke altid rækker til for eksempel at kunne læse det, der står med småt.

Eftersom vi lever i en meget teknologisk tid, findes der selvfølgelig også nogle elektroniske og computergenerede synshjælpemidler. Smartphones og tablets er for eksempel ofte udstyret med en indstilling, hvor du kan ændre skriftstørrelsen til at blive større. Men du kan også få supplerende teknologier, som kan hjælpe dig yderligere i hverdagen. Mange hverdagsteknologier er nemlig i dag blevet udstyret med en talefunktion, så du ikke længere selv blandt andet skal aflæse din køkkenvægt. Men du kan også få en farvescanner, som kan fortælle dig farven på dit tøj. 

Der er altså flere forskellige synshjælpemidler, som henvender sig til flere former for synsbesvær. Du skal derfor ikke være bekymret, hvis du går en lidt mere sløret hverdag i møde. Teknologien vil nemlig i højere grad imødekomme dine behov, efterhånden som de udvikler sig både til det bedre eller det værre. 

Dette kan du selv gøre for at hjælpe dit syn

Eftersom det er dine øjne, det drejer sig om, kan du selv være med til at forhindre, at en eventuel harmløs øjensygdom udvikler sig til noget større og mere alvorligt. Det eneste du skal gøre er nemlig at holde godt øje med dit syn og dermed lægge mærke til, om det ændrer sig, samt hvordan det ændrer sig. Flere øjenlæger anbefaler blandt andet, at du selv kan teste dine øjne, lidt ligesom når du får lavet en synstest ved lægen. Du skal således skifte mellem at holde dig selv for det ene øje og se, om der sker nogle forandringer i dit syn.

Hvis du oplever, at dit syn er forskelligt på dine øjne, eller hvis du oplever generel synsnedsættelse på begge dine øjne, skal du kontakte din læge eller en øjenlæge og få det efterset. På denne måde kan du selv være med til at mindske risikoen for, at din synsnedsættelse udvikler sig til en alvorlig sygdom. Det er desuden også vigtigt, at du skynder dig at kontakte din læge, hvis du vågner med pludselig synsnedsættelse, eller hvis du oplever synsnedsættelse i løbet af få timer, da dette kan være tegn på en mere alvorlig øjensygdom.

Se også denne lignende artikel på vores side: Derfor får du grå stær

Læs også Gammelmandssyn (presbyopi) skrevet af sundhed.dk

Denne side er anmeldt af: Bertram S. Andreasen 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden