Derfor får du grå stær

grå stær

Det vides ikke med sikkerhed, hvordan grå stær har fået sit navn, dette kan vi derfor kun gisne om, men ikke desto mindre er navnet et udtryk for de ændringer, der sker i nogle personers syn, når de bliver ældre. Grå stær ses oftest hos personer over 65 år men kan også forekomme tidligere i livet. Det der kendetegner grå stær er i højere grad, at pupillerne har en mere grålig tone, deraf måske navnet. 

Grå stær er i alt sin enkelthed, når linsen i øjet er uklar. Sygdommen dækker over alle grader af uklarhed, men der findes dog forskellige kategorier af grå stær, da sygdommen kan forværres gennem årene. Det er blandt andet også derfor, at mange med årene får sværere ved at læse, da læsesynet forringes. Når linsen i øjet bliver uklar, er der desuden også større chance for, at man vil blive generet af både naturlige og elektriske lyskilder. Der er derfor også flere indikationer på, om du har grå stær. Ved at holde øje med bestemte ændringer i dit syn kan du således også hurtigere gennemskue, hvilken af de tre former for ’stær’ du fejler.

Disse symptomer skal du holde øje med

Hvis du på nogen måde oplever ændringer i dit syn, bør du mistænke grå stær og derfor få det undersøgt ved en øjenlæge. Grå stær kan for eksempel medføre, at linsen i dit øje bliver hårdere, hvilket yderligere kan medføre nærsynethed. Dette betyder, at du vil kunne læse uden briller. Det samme gør sig gældende, hvis du plejer at være langsynet, her vil du dog for eksempel kunne se fjernsyn på lang afstand i stedet for at kunne læse. Det gode syn holder dog ikke ved, da grå stær betyder, at din linse i øjet konstant vil blive mere uklar, så du vil få nedsat syn, uanset om du er nær- eller langsynet. 

Årsagerne til at du får grå stær

Det vides endnu ikke specifikt, hvad årsagerne til grå stær er. Man er dog bevidst om, at grå stær i højere grad vil udvikle sig hos mange, efterhånden som de bliver ældre. Sygdommen kan dog variere meget og rammer derfor ikke alle i lige stor grad. 

Det er blevet bevist, at ultraviolet lys kan være medvirkende til udviklingen af grå stær, men det vides derimod ikke med sikkerhed, om for eksempel solbriller kan beskytte linsen mod udviklingen af sygdommen. 

Det er altså praktisk talt umuligt at beskytte sig mod grå stær, da det endnu ikke vides, hvad det er, man skal beskytte sig imod. Det eneste du kan gøre er derfor bare at holde øje med eventuelle ændringer i dit syn, så du har en bedre chance for at opfange sygdommen, inden den udvikler sig til det værre. 

Begrænset behandling

Selvom vi befinder os i en moderne tidsalder med mange nye teknologier, har det endnu ikke kunne lade sig gøre at finde hverken en medicinsk behandling eller en forebyggende behandling mod grå stær. Den eneste behandlingsmulighed er derfor en operation. 

Hvis du skal indstilles til en operation for grå stær, afhænger det i højere grad af forholdet mellem de gener, du oplever i hverdagen og de risici, som er forbundet med operationen. En operation er aldrig ufarlig, specielt ikke når det handler om dit syn. Der er dog tale om en operation, som almindeligvis ikke reducerer chancen for, at du kan komme til at se godt efterfølgende. Det er derfor heller ikke altid bedst at blive opereret tidligt i din sygdomsprocess, hvis du ikke oplever voldsomme gener. Med andre ord er en operation for grå stær altså ikke altid noget, der haster.

Årlige statistikker viser, at kun omkring en procent af alle patienter der opereres for grå stær oplever væsentlige synsgener, efter de er blevet opereret. Det skal desuden også siges, at ikke alle der lider af grå stær får synsgener hverken før eller efter en operation. Det er derfor ikke altid nødvendigt at løbe risikoen med en operation. 

Det kan også være, at du oplever grå stær på begge dine øjne men ikke i samme grad. Her kan du med fordel for eksempel få foretaget en operation på det øje, hvor sygdommen er værst, inden det andet øje kommer op på samme niveau. På denne måde undgår du unødvendige hverdagsproblemer, når det kommer til dit syn.

Sådan foregår en operation af grå stær

Hvis du bliver indstillet til en operation, er det vigtigt, at du ved, hvad selve operationen indebærer. Dette vil du formentlig blive oplyst om af din læge, men det skader ikke at læse lidt mere om sele operationen, så du får et bedre indblik i, hvad du har i vente efterfølgende.

En operation for grå stær foregår således, at den uklare linse i dit øjne fjernes og erstattes med en klar linse af plastik. Du vil inden operationen få foretaget undersøgelser af dit øje, som indebærer måling af hornhindens brydning og øjets længde. Disse målinger bliver afgørende for styrken på plastisklinsen. Du kan på denne måde være helt sikker på, at din nye linse er lavet specifikt til dig og derfor kan erstatte den gamle linse på den mest optimale måde. 

grå stær

Indenfor grå stær opererer man med tre forskellige slags linser, som har hver deres effekt. To af disse linser er standard linser og er derfor også de linser, som benyttes indenfor det offentlige. Der er her tale om Monofokale linser, som kun har en styrke. Med disse linser er meningen, at du skal kunne se godt på afstand, men du skal benytte læsebriller. Samme effekt har de Toriske monofokale linser, som anvendes ved større bygningsfejl.

Den tredje form for linser er Bi- eller trifokale linser, som har til formål at gøre dig helt brillefri. Disse linser benyttes dog ikke som standard indenfor det offentlige, da det ikke har kunne lade sig gøre at skaffe tilstrækkelig information om linsernes effekt.

Uanset hvilken form for linse du skal have i dit øje, er det standard, at en operation for grå stær varer cirka en halv time. Du vil inden operationen blive lokalbedøvet, så du ikke mærker det mindste. 

Som patient indenfor sundhedsvæsnet har du krav på at blive opereret indenfor to måneder og kan af din øjenlæge blive henvist til andre sygehuse eller øjenlæger.

Se også denne lignende artikel på vores side: Derfor får du nedsat syn med alderen

Din tilstand efter operationen

Det er meget forskelligt, hvordan grå stær patienter oplever deres synstilstand efter en operation. Nogle patienter oplever, at de kommer til at se rimeligt godt allerede de første dage efter operationen. Andre oplever derimod, at det godt kan tage nogle uger, før de genvinder synet. Dette er blandt andet endnu en god grund til, at det kan være en fordel at få opereret et øje ad gangen.

Efter operationen bør du helst undgå større fysiske anstrengelser i de første par uger, men derudover kan du fortsætte din hverdag som sædvanligt. Du kan og må bruge dit øje så meget, som du har lyst til, og det er hverken skadeligt at læse eller se fjernsyn. Du skal derfor ikke bekymre dig om at forringe dit syn igen, hvis du er utryg ved tanken om at bruge dit øje, som du plejer. 

grå stær

Det er ofte en standardprocedure, at du efter operationen skal dryppe dine øjne op til tre gange dagligt. Dette gør sig dog kun gældende i de første uger efter operationen. Ikke alle patienter er lige glade for at skulle dryppe sig selv i øjnene, og det er heller ikke alle, der har mulighed for at få hjælp til at dryppe sig i øjnene. Det er derfor muligt at bestille en hjemmesygeplejerske, hvis du er en af de personer, som helst vil overlade drypningen til en anden.

Desuden er det også meget almindeligt, at din øjenlæge vil tilse dig op til flere gange i den første måned efter indgrebet. Ud fra disse undersøgelser skal din øjenlæge blandt andet vurdere, om du har brug for nye briller og i så fald, hvilken styrke du nu skal have.

Dette skal du gøre, hvis du oplever efterstær

Efterstær er meget almindeligt hos grå stær patienter men kan heldigvis hurtigt og enkelt behandles af din øjenlæge. Under din oprindelige operation vil du få en cellofantynd kapsel ind i dit øje, som indeholder plastiklinsen, der skal erstatte den uklare linse. Efter alt fra måneder til flere år kan denne kapsel dog også gå hen og blive uklar i en eller flere dele af det øje, som du er blevet opereret i, dette kaldes efterstær. Efterstær opleves ofte som gradvis synsnedsættelse, du vil derfor formentlig ikke være i tvivl, om du oplever efterstær. 

Hvis du oplever synsnedsættelse, skal du derfor ikke frygte, at operationen mislykkedes eller kun virkede kortvarigt. Det eneste du skal gøre er derimod at bestille en tid hos din øjenlæge, så vedkommende kan fjerne din efterstær. Fjernelsesprocessen sker med en speciel laserstråle, du vil dog blive dråbebedøvet inden. Både bedøvelsen og laserbehandlingen går forholdsvis hurtigt, og det samme gør sig gældende for forbedringen af dit syn. Du vil nemlig opleve, at du, allerede samme dag som proceduren, vil have et forbedret syn.

Læs også Hvad er årsagen til grå stær? (katarakt) skrevet af ojenforeningen.dk

Denne side er anmeldt af: Tilde V. Brandt 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden