Alt du skal vide om rygproblemer

Hjælpemidler til rygproblemer

Smerter i ryggen er meget almindelige blandt den danske befolkning og kan være både store og små. Nogle smerter skal også tages mere seriøst end andre, der er således forskel på smerte og ømhed. Op til 80 procent af befolkningen oplever i løbet af deres liv smerter i ryggen. Man kan derfor godt omtale rygsmerter som værende et generelt samfundsproblem. Dette er på trods af, at ryggen faktisk er opbygget til at være meget stærk. Den er desuden også skyld i, at vi kan gå oprejst. Men ryggen opretholder ikke udelukkende denne styrke af sig selv. Det er nemlig op til os alle hver især at træne vores rygge, så de bliver endnu mere robuste både fysisk og i forhold til at kunne forebygge sygdomme.

Hvis du oplever enten begyndende eller vedvarende smerter i ryggen, kan det derfor være på tide at opsøge hjælp. Dette kan du for eksempel gøre hos din læge, en kiropraktiker eller en fysioterapeut, som kan rådgive dig til, hvordan du kan træne din ryg. Men du kan også prøve at tage fat i en af medarbejderne i dit lokale fitnesscenter og få nogle råd omkring, hvilke øvelser der kan være gode for din ryg. Det kan dog være en god ide først at finde ud af, hvad dine smerter i ryggen udspringer af.

Hvis du oplever enten begyndende eller vedvarende smerter i ryggen, kan det derfor være på tide at opsøge hjælp. Dette kan du for eksempel gøre hos din læge, en kiropraktiker eller en fysioterapeut, som kan rådgive dig til, hvordan du kan træne din ryg. Men du kan også prøve at tage fat i en af medarbejderne i dit lokale fitnesscenter og få nogle råd omkring, hvilke øvelser der kan være gode for din ryg. Det kan dog være en god ide først at finde ud af, hvad dine smerter i ryggen udspringer af.

Hvad er årsagen til dine smerter?

I og med at rygsmerter er så almindelige, som de er, vides det ikke med sikkerhed, hvorfor mange rygsmerter opstår. Der er dog nogle bestemte ting, som kan have betydning for dine smerter. Dette er især bevægelser, som du laver med din krop. Tunge løft og vridninger kan blandt andet føre til rygsmerter, hvis du udfører bevægelserne forkert. Men også inaktivitet og dårlig fysisk form kan være roden til dine rygproblemer. Ryggen skal nemlig helst trænes gennem hele livet både på dit arbejde og i din fritid. Hvis du holder den for meget i ro, opbygger du ikke en solid ryg, og den er derfor i højere grad udsat for potentielle rygsmerter.

Rygsmerter kan dog også have nogle mere ubeskrivelige kilder, som man ofte ikke tænker over, når man forsøger at fine roden til smerterne. Rygsmerter kan nemlig også være knyttet til din følelsesmæssige tilstand. Hvis du for eksempel trives dårligt på din arbejdsplads eller derhjemme, kan du også udvikle smerter i ryggen. Men rygsmerter kan også være arveligt, selvom dette måske lyder lidt mærkeligt. Der findes således bare nogle gener, der fører til rygsmerter, og som kan nedarves gennem generationer. 

Ofte er der ikke kun en bestemt årsag til rygsmerter. Du laver formentlig mange forskellige ting i løbet af din hverdag og går derfor også igennem en masse forskellige følelser. Rygsmerter er derfor ofte en kombination mellem flere forskellige faktorer, der tilsammen udgør en større helhed og sammenhæng, som desværre giver dig smerter i ryggen.

Derfor opstår smerterne

Det kan være svært at finde ud af, præcis hvor dine smerter kommer fra. Som regel kommer rygsmerter nemlig indefra i form af det, som læger kalder hekseskud eller lumbago. Der er her tale om ganske almindelige og ufarlige tilstande, som dog kan medføre stor smerte. Statistikker viser, at det i cirka 80-90 procent af alle tilfælde er disse rygsmerter, du oplever, når du har ondt i ryggen.

I flere tilfælde kan rygsmerter også skyldes forskellige revner i bruskskiverne. Disse revner irriterer nemlig nerveenderne i skivernes yderkant, hvilket kan føre til smerter. Det kan dog også være, at der er tale om en prolaps, som irriterer nerveroden. Ifølge statistikkerne gør dette sig dog kun gældende i cirka 10 procent af tilfældene.

Mange rygsmerter tager ofte til med alderen, når det kommer til smerteniveauet. Det er derfor meget almindeligt at tro, at det er ældre, som oftest får ondt i ryggen. Men faktisk har undersøgelser vist, at ældre hverken har oftere eller sjældnere ondt i ryggen end de midaldrende. Undersøgelserne viser desuden også, at ældres rygsmerter er lige så varierende som midaldrendes. 

Hvad kan du gøre for at lindre smerterne?

Hjælpemidler til rygproblemer

Mange vælger at benytte sig af smertestillende, når de har ondt i ryggen. Problemet med dette er dog, at smertestillende kun bedøver smerterne og dermed ikke behandler dem. Dermed ikke sagt at du ikke skal benytte smertestillende, når du har ondt i ryggen, du skal bare passe på med at begå fejlen at tro, at smertestillende gør din ryg bedre. Der er dog nogle andre redskaber, som du kan kombinere med smertestillende for at forsøge at lindre dine smerter mere permanent. Flere læger og eksperter kommer således med tre generelle råd til, hvordan du selv kan lindre dine smerter.

1. Lig mindst muligt ned

Det er en udbredt tro, at rygsmerter skal kureres ved at ligge stille på ryggen inde på sofaen. Dette er dog ikke helt korrekt. Smerterne kan selvfølgelig blive så slemme, at det er nødvendigt at ligge ned, men hvis smerterne bare er nogenlunde udholdelige, er det bedste, du kan gøre faktisk ikke at lægge dig ned. At være sengeliggende er ikke en behandlingsform, som ryggen bliver bedre af, det anbefales derfor hellere, at du tager noget smertestillende og i stedet står eller sidder op.

2. Hold dig i bevægelse

Men hvis du ikke skal ligge ned, når du har ondt i ryggen, hvad skal du så gøre? Svaret på dette er faktisk meget simpelt, du skal nemlig gøre, som du plejer. Læger anbefaler, at du fortsætter med dine normale bevægelser, da dette heler ryggen bedst. Hvis du for eksempel har været sygemeldt fra dit arbejde, er det bedste, du kan gøre at komme tilbage ind i din daglige rytme. Det vil ikke være smertefrit at komme i gang igen, men med tiden vil du formentlig opleve, at dine smerter mindskes.

3. Tro på bedring

Som det blev nævnt tidligere, kan rygsmerter have en sammenhæng med dit humør. Det er derfor afgørende for din helingsproces, at du selv tror på, at din ryg kan komme i bedring. Det er desuden også vigtigt, at du ikke frygter at bevæge dig, selvom det kan gøre ondt. Din mentale indstilling er nemlig kombineret med din fysiske aktivitet, og tilsammen stimulerer de kroppens evne til at hele sig selv.

Hjælpemidler til rygproblemer

Udover selv at kunne medvirke til at lindre dine rygsmerter så findes der også nogle bestemte hjælpemidler, som er til for at hjælpe dig med dine rygproblemer. Der findes mange forskellige hjælpemidler, og mange af dem bruger du faktisk allerede i din hverdag, du skal bare finde ud af, hvordan de virker på den mest optimale måde.

Rygproblemer kan ofte forebygges eller lindres ved at have en god kropsholdning. Det er dog ikke lige altid, at man tænker over sin holdning, hvis man befinder sig i en travl hverdag. Det kan for eksempel være, at du arbejder på et kontor og selvfølgelig har travlt med at udføre dit arbejde. I dette tilfælde tænker du formentlig ikke ofte på, om du nu sidder rigtigt. Dette behøver du faktisk heller ikke at tænke på, hvis du bare har en stol med det rigtige sæde og ryglæn, som kan få dig til at sidde i den optimale positur helt automatisk. Din nuværende kontorstol mangler måske endda bare, at du lige retter på ryglænet, hvilket kan lindre dine smerter i ryggen.

På mange arbejdspladser finder man ofte også arbejdsborde enten på denne ene eller den anden måde. Et bord kan ofte være en indikator på, at du lige kan læne dig ind over det eller støtte dig på af det med dine albuer. Problemet med dette er dog, at din holdning og dermed dine rygsmerter påvirkes på en negativ måde. Det mest optimale vil derfor være, at du enten anskaffer dig et hæve/sænkebord, så du selv kan indstille højden på bordet, eller at du finder en måde, hvorpå du kan gøre dit nuværende bord enten højere eller lavere, så du har den rigtige holdning, når du arbejder. 

I nyere tid er det også blevet meget populært med holdningskorrigerende tøj, som kan hjælpe dig med at holde din positur, hvorved du kan undgå smerter i ryggen. Dette tøj er derfor lavet specielt til dig med ondt i ryggen. Der findes holdningskorrigerende tøj, som har fokus på forskellige punkter på din ryg, så du har muligheden for at gå direkte ind og påvirke din holdning, der hvor du har ondt. Dette betyder også, at du selv kan være med til at lindre dine smerter, også når du ikke er på arbejde eller sidder ved bordet derhjemme. 

Hvordan forebygger man rygproblemer?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvad deres rygproblemer egentlig bunder i. Det er derfor heller ikke ens for alle, hvordan de bedst kan forebygge rygproblemer. Desuden er forskningen indenfor forebyggelse af rygproblemer heller ikke så fremskreden, at forskerne med sikkerhed kan sige præcis, hvad du skal gøre for at undgå smerter i ryggen. Det eneste de kan gøre er derfor at ytre sig om nogle almindelige antagelser og tendenser, som de har oplevet i forhold til forebyggelsen af rygproblemer.

Det anbefales blandt andet, at du holder dig aktiv, og du dyrker motion, som både kan styrke din generelle sundhed men i særdeleshed også din ryg. Ved at styrke ryggen er det nemlig set, at du kan mindske risikoen for rygsmerter, da din ryg kan holde til flere skader. Desuden er ryggen bygget til, at den konstant er i bevægelse, det skader derfor ikke at være mere aktiv, end du måske har været tidligere. Dette gør sig gældende uanset, om man er ung eller gammel, ryggen er nemlig konstrueret til fortsat at være forholdsvis stærk, selvom vi bliver ældre.

I sammenhæng med at det anbefales, at du skal være aktiv, så opfordrer eksperter også til, at du ikke sidder ned i lang tid ad gangen. Dette gælder især, hvis du oplever smerter i forvejen. Hvis du ikke kan undgå at skulle sidde ned i længere tid, for eksempel på grund af arbejde, er det vigtigt, at du husker at skifte arbejdsstilling flere gange i løbet af dagen, så du ikke sidder for lang tid i samme stilling. Du skal nemlig huske at holde din ryg i bevægelse, da dette kan være med til at forhindre, at du bliver stiv i ryggen. Du kan på denne måde også forsøge at forebygge smerter i ryggen. 

Selvom det er forskelligt, hvordan man kan forebygge rygproblemer, så er det dog fælles for alle, at tunge løft skal udføres rigtigt, for at det ikke medfører smerter i ryggen. Hvis du skal løfte en tung genstand, er det vigtigt, at du placerer dig hensigtsmæssigt foran genstanden. Dette vil sige så tæt på genstanden som muligt og med fødderne og næsen pegende fremad. Når det kommer til selve løftet, er det vigtigt, at du spænder i maven, så du får en rank ryg. Når du løfter, skal du således løfte med dine arme og ben og ikke din ryg. Det samme gør sig gældende, hvis du skal sætte en genstand ned. Tunge løft er ofte roden til rygsmerter, fordi mange løfter forkert. Ved at løfte på den korrekte måde kan du måske spare dig selv for en masse rygsmerter i fremtiden.

højt blodtryk

Sidst men ikke mindst er det værd at nævne, at dit humør i højere grad kan påvirke resten af din krop, hvilket inkluderer ryggen. Din trivsel påvirker således også, om du får rygsmerter. Hvis du er inde i en dårlig periode i forhold til dit humør, kan dette godt medføre kroniske rygsmerter. Dette er dog ofte i en kombination med andre faktorer, som også forsager rygsmerter. Stress, depression, angst og alkoholproblemer kan dog også være nok i sig selv til, at du kan mærke det i ryggen. Hvis du gerne vil forebygge rygsmerter, er det derfor ikke nok kun at fokusere på de fysiske aspekter af din krop, det er nemlig i højere grad vigtigt, at du også får styr på det mentale. Uden det mentale er det således også svært at få styr på det fysiske til at starte med. Glæde er nemlig ofte nøglen til en komplet sund krop.

Se også Rygproblemer: Viden om og hjælpemidler til problemer med ryggen skrevet af bodyness.dk

Denne side er anmeldt af: Storm I. Andreasen 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden