Har jeg for højt blodtryk?

Højt blodtryk

Dit blodtryk er en vigtig faktor for, hvor godt din krop arbejder, og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, om du har for højt eller for lavt blodtryk. For højt blodtryk kan nemlig lede til nogle alvorlige følger, og derfor er det altid en god idé at hente hjælp hos en læge, som kan diagnosticere dig og give dig en eventuel behandling. 

Dit blodtryk er med til at fortælle dig, hvor hårdt dit hjerte egentlig arbejder for at pumpe blod rundt i din krop. Det betyder også, at jo højere dit blodtryk er, jo hårdere skal dit hjerte arbejde. Dette er ikke godt, da din hjertemuskel vokser, når den udsættes for overarbejde. Det betyder helt konkret, at den bliver usmidig og tyk og derfor ikke er i stand til at arbejde særlig effektivt. 

Det kan være svært selv at mærke, hvis dit blodtryk er for højt, og derfor er det vigtigt, at du får det målt hos lægen engang i mellem. Nogle sygdomme, såsom diabetes, kan lede til højt blodtryk, og her er det særligt vigtigt, at du får det målt jævnligt. Det er vigtigt, at du passer på dig selv, så du ikke risikerer at komme ud for yderligere skader på baggrund af forhøjet blodtryk. 

Hvad er forhøjet blodtryk?

https://youtu.be/4RAhSn6sX8k

Hvis dit blodtryk er for højt, betyder det, at trykket i din krops pulsårer er højere end det, som defineres som normalt. Hvis dit blodtryk er for højt, er det en stor belastning for hjertet, hvilket kan medføre til blodpropper eller apopleksi i hjertet.  

Det er sådan set naturligt, at dit blodtryk varierer i løbet af dagen. Når du sover, er dit blodtryk for eksempel lavere end normalt, mens det er højere, når du dyrker fysiske aktiviteter og anstrenger dig meget. Psykiske lidelser såsom stress kan også føre til forhøjet blodtryk, men dette er normalvis en forbigående stigning, som ikke skader din krop. 

Fordi dit blodtryk helt naturligt varierer, er det meget vigtigt, at det bliver målt, når du er afslappet. På den måde er det en mere præcis vurdering, hvis dit blodtryk er for højt. Desuden kan det heller ikke siges, at du har forhøjet blodtryk, før det er blevet vist ved gentagne målinger. 

Når dit blodtryk måles, angives dette ved to tal. Det øverste og det højeste tal kaldes det systoliske tryk, mens det nederste og laveste tal kaldes det diastoliske tryk. Det systoliske tryk er trykket i pulsårerne, når hjertet trækker sig sammen. Det diastoliske tryk er trykket i pulsårerne mellem hvert hjerteslag. Hvis dit blodtryk ligger på 140/90, betyder det, at blodtrykket for hvert eneste pulsslag svinger mellem 140 og 90. Dette er grænsen, som er vedtaget, mellem et normalt blodtryk og et forhøjet blodtryk. 

Du kan både måle dit blodtryk derhjemme eller ved lægen, og hvis du lider af forhøjet blodtryk, er det en god idé at have et hjemmeapparat, hvor du regelmæssigt kan måle dit blodtryk i afslappende omgivelser. 

Hvorfor får man forhøjet blodtryk?

Højt blodtryk

I de fleste tilfælde med folk, som lider af forhøjet blodtryk, kendes årsagen ikke. Denne type kalder læger primær eller essentiel hypertension. Selvom der ikke findes en decideret årsag, er der dog nogle faktorer, som ofte kan have en betydning i forhold til forhøjet blodtryk. Det er for eksempel faktorer såsom overvægt, arvelige forhold eller mangel på motion. 

Der findes dog også situationer, hvor der er en decideret årsag til det høje blodtryk, og det kalder læger for sekundær hypertension. 

Sekundær hypertension kan skyldes mange forskellige ting, men især kroniske sygdomme kan have en stor rolle hos de fleste med denne lidelse. Dette kan for eksempel være sygdomme såsom Diabetes type 1 og type 2, nyresygdomme eller andre hormonelle forstyrrelser og svulster i binyrerne. Hvis din læge har mistanke om, at du lider af sekundær hypertension, bliver der ofte lavet nogle mere gennemgående undersøgelser af dit blod og din urin, samt røntgenundersøgelser. Det kan også være undersøgelser såsom ultralydsscanning af hjertet eller en optagelse af et hjertekardiogram. 

Der findes også en type af forhøjet blodtryk, som kun opstår hos folk, når de tager til lægen, selvom deres blodtryk er normalt derhjemme. Her får de forhøjet blodtryk på grund af angst. Denne type forhøjet blodtryk kaldes blandt læger ”White coat hypertension”, hvilket skyldes, at den opstår på baggrund af angsten for ”de hvide kitler”. Personer med denne type blodtryk kan risikere at blive overbehandlet med medicin, de ikke har brug for. Er der derfor mistanke omkring dette, er det en god idé at gennemføre blodtryksmålinger derhjemme. 

Der findes altså flere forskellige typer af forhøjet blodtryk, som kan opstå på grund af mange separate årsager. Det er derfor altid en god idé at bliver undersøgt både hjemme og ved lægen, hvis du opdager, at du har et meget højt blodtryk. 

Højt blodtryk ved diabetes 

Diabetes er en af de sygdomme, hvor det er særligt vigtigt, at du er opmærksom på dit blodtryk. Mennesker, som lider af diabetes, bliver ofte udsat for hjertekarsygdomme, og derfor er det særligt vigtigt at passe godt på hjertet og kredsløbet i en sådan tilstand. 

Grunden til at diabetes øger risikoen for hjertekarsygdomme er, at det helt generelt øger risikoen for åreforkalkning. Dette skyldes blandt andet et for højt blodtryk, blodsukker og kolesteroltal. Det høje blodtryk spiller derfor en vigtig rolle, når det kommer til mulige sygdomme i hjertet, og derfor er det enormt vigtigt at være opmærksom på dette i forbindelse med diabetes. 

Der findes to forskellige typer af diabetes; Diabetes type 1 og diabetes type 2:

 • Type 1: Tilfælles for alle typer af diabetes er, at der er for meget sukker i blodet. Ved type 1 diabetes skyldes denne sukkermængde, at bugspytkirtlerne ikke producerer hormonet insulin. 
 • Type ”: Det, som adskiller type 1 fra type 2 diabetes, er primært, hvordan hormonet insulin fremtræder. Ved type 2 diabetes findes der insulin, i modsætning til ved type 1 diabetes, hvor det slet ikke produceres. Her fungerer insulinen bare ikke optimalt, som ved folk, der ikke har diabetes. 

Insulin spiller altså en vigtig faktor i begge typer af diabetes. Hormonet spiller en vigtig rolle i kroppen, fordi den er med til at regulere kroppens blodsukker. Desuden er det også et nøglehormon i andre henseender, såsom kontrol af for eksempel fedtstofskifte, blodtrykket og blodets størkningsevne. 

Personer med diabetes kan derfor opleve forstyrrelser i disse forbindelser, fordi deres insulin hormon ikke fungerer optimal eller er til stede overhovedet. Med forstyrrelser i blodtrykket, fedtstofskifte og blodets størkningsevne, bliver risikoen for åreforkalkning også en hel del større, hvilket i sidste ende kan lede til hjertesygdomme. 

Dette er blandt andet en af årsagerne til, at det er særligt vigtigt at være opmærksom på forhøjet blodtryk, hvis du lider af diabetes. Hvis der er problemer med blodtrykket, kan det lede til alvorlige problemer med hjertet, og du bør derfor tjekke det regelmæssigt både hjemme og ved lægen. Sådan er du altid på den sikre side og passer så godt på dig selv som overhovedet muligt. 

Her er derfor en række risikofaktorer, som du bør være særligt opmærksom på i forbindelse med åreforkalkning og hjertekarsygdomme:

 • Forhøjet blodtryk 
 • Forhøjet langtidsblodsukker
 • Overvægt
 • Rygning
 • Forhøjet kolesterol
 • Manglende motion
 • Gener
 • Fed mad
 • Alder og køn

Hvordan behandler man højt blodtryk?

Højt blodtryk

Når du har fået en lægelig vurdering, som lyder på, at du har for højt blodtryk, er det vigtigt at vide, hvordan det herefter skal behandles. Din læge kan hjælpe dig med at vurdere, hvad netop du kan gøre for at hjælpe situationen. Det er både dig selv og lægen, som kan hjælpe med en fremtidig behandling. 

Din læge kan blandt andet hjælpe dig med at opspore risikofaktorer og rådgive dig i forhold til livstilsændringer, der kan lede til et lavere blodtryk. Desuden kan de også tilbyde yderligere behandling med blodtryksnedsættende medicin, hvis dette er nødvendigt i din situation. 

Udover de ting, som lægen kan hjælpe dig med, er der også en hel del ting, du selv kan gøre for at forbedre situationen. 

Som en ting, er det vigtigt, at du får målt dit blodtryk jævnligt, hvis der i din familie er tendens til forhøjet blodtryk. På den måde har du mulighed for ar komme problemerne i forkøbet og få behandling inden, der opstår reelle komplikationer. 

En anden ting, som kan gøre en stor forskel for dit blodtryk, er en livstilsændring. Det kan for eksempel være at stoppe med at ryge, tabe sig, motionere regelmæssigt eller formindske dit alkoholforbrug. Hvad netop du har brug for afhænger naturligvis af din situation. Helt generelt bør du dog forsøge at spise en sund og fedtfattig kost, undgå situationer, som giver dig stress og muligvis afprøve nogle forskellige afslapningsmetoder af. 

Det er også meget vigtigt, at du måler dit blodtryk regelmæssigt, hvis du ved, at du har tendens til forhøjet blodtryk. Dette kan have en stor betydning for din behandling og dine behov i situationen. 

Der er altså en hel del ting, som både du og din læge kan gøre for at behandle forhøjet blodtryk. 

Læs også: Din guide til en smart blodtryks- og pulsmåler.

Læs også vores artikel om: Her er de 7 bedste blodtryksmålere til hjemmet

Relateret artikel: Lavt blodsukker

Se vores artikel om: Sådan husker du din medicin
Se også: De 20 vigtigste spørgsmål om blodtryk skrevet af iform.dk

Denne side er anmeldt af: Mille S. Laursen 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden