Inkontinens er for mange et personligt problem. Mange vælger derfor at lade være med at nævne problemet over for andre, herunder deres læge. Dog er det væsentligt at få beskrevet diverse symptomer og gener over for lægen, idet lægen dermed kan lægge en plan for en god behandling. Hvis inkontinensen ikke behandles, kan der opstå lugt- og hudgener. Hvis du føler dig socialt isoleret på grund af inkontinens, er det på tide at gøre noget ved sagen. Læs med herunder, og få et overblik over symptomerne og behandlingen for inkontinens, så du kan få en bedre hverdag hurtigst muligt.
Hvad er inkontinens, og hvorfor opstår det?
Inkontinens er lig med ufrivillig vandladning eller urinlækage. Cirka 25 % af Danmarks ældre befolkning over 65 år anslås at lide heraf. Samtidig har kvinder inkontinens dobbelt så hyppigt som mænd (kilde: Doc24.dk)
Men hvorfor opstår denne ubehagelige tilstand? Inkontinens kan skyldes en række forhold, hvor skader i centralnervesystemet er den mest almindelige årsag. Andre forhold der kan skyldes inkontinens er blandt andet højt blodsukker, som fører til en stor tørst og dermed et større væskeindtag, bivirkninger fra medicin, aldersforandringer, depression og urinvejsinfektioner. Derudover kan tilstanden også skyldes forhold i blæren, hvor blæremusklen kan have en øget tendens til at trække sig sammen eller have en svag lukkemekanisme.
Symptomer
Hvis du går og tænker på, om du har inkontinens, skal du blandt andet holde øje med, om du kommer til at have ufrivillig lækage af urin i situationer, hvor du nyser, ler eller hoster. Det kan også være, at du får en pludselig trang til at skulle tisse lige med det samme, hvilket også kan være et symptom på inkontinensen. Mange ældre tror desværre, at ufrivillig urinlækage er et naturligt aldersfænomen, og at dette ikke kan behandles. Dette er dog ikke sandt, så hvis du ofte ikke kan holde på vandet, er det med at gå til lægen, så du kan få sat en stopper for de irriterende situationer.
Behandling
Heldigvis er det ofte muligt enten at bedre eller helt helbrede inkontinens. Det første, som din læge formentlig vil bede dig om, er at træne din blære. Dette går ud på, at du skal sørge for at tømme din blære hver anden time og derefter øge intervallet gradvist. Hermed prøver du at finde det tidspunkt, som passer bedst til at komme af med vandet. Vær desuden opmærksom på at have de rette praktiske forhold. Disse inkluderer, at du skal klæde dig fornuftigt på, så du hurtigt kan trække tøjet ned, og at du sørger for nogle hjælpemidler, der kan gøre det let og hurtigt at sætte sig ned på toilettet. En medicinsk behandling er nogle gange også en løsning på inkontinens, men det kommer an på, hvad tilstandens årsag er, så derfor er det vigtigt at blive undersøgt.
Inkontinens kan desuden forebygges ved for eksempel at udføre bækkenbundstræning. Dog er det vigtigt, at du får personlig vejledning til dette, så du kan komme til at se fornuftige resultater.
Læs også: Sådan kan du afhjælpe inkontinens.
Læs også: Har jeg lavt blodtryk?
Denne side er anmeldt af: Anders L. Pedersen 10/10
Ingen svar