Lavt blodtryk behøver ikke være i forbindelse med et decideret problem, men derfor er det stadig vigtigt, at du kontakter en læge, hvis du oplever symptomer på dette. Din læge kan diagnosticere dig og finde en årsag til det lave blodtryk, hvilket kan være meget betryggende og en hjælp, hvis det skyldes et større problem.
Der findes flere symptomer, som kan indikere lavt blodtryk, og det er vigtigt at finde ud af, hvor det stammer fra, hvis du vil have mulighed for at arbejde på det. Det er derfor altid en god idé at tage til en læge, hvis du mistænker, at du har problemer med lavt blodtryk.
Hvad er lavt blodtryk egentlig?
[afp id=”49″]
Når du laver en blodtryksmåling, vises der to tal. Disse angiver dit systoliske og diastoliske blodtryk. Det systoliske blodtryk vises ved det første og højeste tal, som viser hvor højt eller lavt trykket er i blodårerne, når der pumpes og fyldes blod rundt fra hjertet. Det andet og laveste tal viser det diastoliske blodtryk, som viser det tryk der er i blodårerne, når hjertet mellem hvert hjerteslag hviler. Hvis du har et for lavt blodtryk, vises dette ved, at dit systoliske blodtryk har en vedvarende værdi på under 100 mgHg i hvile.
Hvis dit blodtryk er helt, som det skal være, ligger det mellem 120/80 eller derunder. Hvis du er et sundt og rask menneske uden yderligere symptomer, behøver du heller ikke bekymre dig så meget, hvis du har et lavere blodtryk. Dette kan være helt normalt og behøver som regel ingen behandling.
Lavt blodtryk kan dog også være en indikator på dybere problemer i kroppen, som muligvis kræver behandling. Især hos ældre kan et lavt blodtryk indikerer større problemer, fordi det ofte kan medføre, at hjerne, hjerte og andre organer i kroppen ikke modtager nok blod. Her er det derfor vigtigt at være opmærksom på dit blodtryk og få det undersøgt, hvis det er i den lave ende.
Hvis du har kronisk lavt blodtryk, er det sjældent et tegn på alvorlige problemer. Det er større sandsynlighed for alvorlige helbredsproblemer, hvis du oplever, at dit blodtryk falder pludseligt, fordi hjernen derved ikke kan få den tilstrækkelige mængde blod, som den er vant til og forventer. Her vil du ofte opleve symptomer som svimmelhed. Et pludseligt fald i blodtrykket, sker tit i forbindelse med, at nogen rejser sig op efter at have ligget eller siddet ned. Denne type af fald i blodtrykket kaldes ortostatisk hypotension. En anden type af lavt blodtryk er, når du oplever svimmelhed og fald i blodtrykket efter at have stået op for længe. Denne type kaldes neural medieret hypotension.
Hvad skyldes for lavt blodtryk?
Lavt blodtryk kan komme af mange ting, og det er som sagt ikke altid, at det behøver være alvorligt eller farligt. Det er dog alligevel vigtigt at opsøge lægehjælp, og at du er opmærksom, hvis du oplever symptomer, som kan skyldes lavt blodtryk. På den måde kan du få hjælp til at finde frem til årsagen af det og få en vurdering af, om det er noget, du skal have behandling mod.
Det kan være en stor hjælp, hvis du selv har en nogenlunde idé om, hvad et lavt blodtryk egentlig kommer af. Det kan findes mange forskellige årsager, som leder til et lavere blodtryk, hvad end det er alvorligt eller ikke.
Hvis du oplever generelt lavt blodtryk, kan det blandt andet skyldes disse tilstande:
- Graviditet
- Hormonproblemer
- Håndkøbsmedicin
- Receptpligtig medicin – for eksempel til depression eller Parkinsons
- Hjertefejl
- Hedeslag
- Leversygdomme
- Udvidelse af blodårerne
- Hjertearytmi
Det er naturligvis ikke altid helt klart, hvad lavt blodtryk kan skyldes, men det ligger ofte inden for nogle af de ovenstående kategorier.
Hvis du derimod oplever pludselige fald i blodtrykket, som ikke er konstante, kan dette være en hel del mere alvorligt end ved generelt og konstant lavt blodtryk. Det kan være livstruende og derfor bør du her være enormt opmærksom på symptomer. Årsager til pludselige fald i blodtrykket, kan inkludere disse tilstande:
- Hvis du har mistet meget blod fra blødninger
- For høj eller lav kropstemperatur
- Sygdom i hjertemusklen
- Alvorlig dehydrering fra for eksempel diarré, feber eller opkast
- Infektion i blodet
- Reaktion over for alkohol eller medicin
- Anafylaksi – en allergisk reaktion, som leder til uregelmæssige hjerteslag
Symptomer på lavt blodtryk
Det er ikke alle, som oplever deciderede symptomer på lavt blodtryk. Dette skyldes dog ofte, at det ikke er en alvorlig problemstilling, som kræver yderligere behandling. Der kan dog opstå symptomer, som er tegn på for lavt blodtryk, og hvis du oplever nogle af disse, bør du opsøge en læge. Her kan din læge hjælpe dig med at finde ud af, hvorvidt det er et alvorligt problem, og hvordan du bedst muligt løser det.
Nogle af de mest typiske symptomer, som du kan opleve ved for lavt blodtryk, er disse:
- Let i hovedet
- Svimmelhed
- Sløring af syn
- Udmattelse
- Søsyge
- Kold og klam hud
- Besvimelse
- Bleg i huden
Disse kan være tegn på, at dit blodtryk er for lavt, og at du bør opsøge en læge for at finde en årsag til problemet. Det er vigtigt, at du ikke ignorere sådanne symptomer, da de kan være tegn på fald i dit blodtryk, som kan have alvorlige medfølger, hvis ikke du får det rette behandling mod det. Selvom det ikke viser sig at være alvorligt, er det altid bedst at få det undersøgt, så du er på den sikre side.
Sådan stiller lægen en diagnose
Hvis du mistænker, at du har lavt blodtryk, bør du altid opsøge en læge. Selv hvis du ikke tror det er alvorligt, er det altid en god idé at få det tjekket. Din læge kan lave en måling af dit blodtryk for at undersøge, hvordan dit blodtryk ser ud, og hvorvidt det er for lavt, for højt eller helt normalt. Hvad end du har oplevet nogle af de førnævnte symptomer, selv har målt dit blodtryk derhjemme eller bare har en mistanke, er det altid en god idé at søge lægehjælp, for at få en professionel vurdering.
[afp id=”50″]
Når din læge skal lave en diagnose i forhold til dit blodtryk, tager han eller hun flere variable i betragtning. Lægen laver naturligvis en måling af dit blodtryk, gerne over flere gange for at sikre, at det er en meget præcis og korrekt betragtning. Ofte vil lægen også teste dit blodtryk efter du har ligget ned i noget tid og derefter rejst dig op. Dette bliver også gjort efter, du har stået stille i noget tid, for at undersøge om der er forskel. Derudover kigger lægen også på din sygdomshistorik, din alder, dine symptomer og de omstændigheder, hvor symptomerne er opstået.
Hvis din læge ikke mener, at de test og målinger, der bliver foretaget, er tilstrækkelige, kan det være, at du skal have yderligere undersøgelser. Dette vil som regel inkludere et elektrokardiogram, som kan måle din hjerterytme, og et ekkokardiografi, som er en ultralyd af dit hjerte, der kan visualiseres. Det kan også være nødvendigt med blodprøver, som kan bruges til at tjekke dit blodsukkerniveau.
Din læge gennemgår altså en hel del undersøgelser alt efter, hvad han eller hun vurderer til at være nødvendigt. På den måde kan du være sikker på, at din læge finder frem til en sikker diagnose af dit lave blodtryk. Når lægen har lavet en diagnose, får du hjælp til at komme i den rette behandling, hvis dette er nødvendigt.
Sådan kan du behandle for lavt blodtryk
Rigtig mange som får stillet en diagnose med for lavt blodtryk, kan faktisk behandle tilstanden med nogle relativt simple ændringer i blandt andet kost og livsstil. Det er de færreste, som kræver mere gennemgående behandlinger end blot nogle simple ændringer.
Din læge går naturligvis ind og vurderer, hvad årsagen til dit lave blodtryk egentlig skyldes. Herefter kan han eller hun vurdere, hvilke ændringer der er mest optimale i forhold til netop din situation.
Her er nogle af de ændringer, din læge kan bede dig om at følge for at hæve dit blodtryk til en normalværdi:
- Tilføre højere saltindhold i din kost
- Drikke mindre alkoholiske drikke
- Drikke rigtig mange ikke-alkoholiske drikke
- Drikke meget væske, når vejret er varmt eller under sygdomme, såsom influenza og forkølelse
- Dyrke regelmæssig motion for at fremme blodgennemstrømningen
- Rejse dig forsigtigt fra en siddende eller liggende position
- Undgå at løfte tunge ting
- Undgå at presse hårdt, når du er på toilettet
- Undgå at stå stille længe ad gangen
Dette er blot nogle af de forslag en læge kan give dig, hvis du har for lavt blodtryk. For at undgå problemer med lavt blodtryk og svimmelhed, kan det også være en god idé at spise mindre portioner flere gange om dagen, i stedet for tre store måltider. Det er også en god idé at skære ned på kulhydrater og få noget hvile, når du har spist. Disse teknikker kan være med til at hjælpe dig, hvis du har et lavt blodtryk.
Læs også vores artikel om: Her er de 7 bedste blodtryksmålere til hjemmet
Se også denne lignende artikel på vores side: Har jeg for højt blodtryk?
Se vores artikel om: Sådan husker du din medicin
Relateret artikel: Lavt blodsukker
Se også denne artikel på Klarlund: Det er sundt at have lavt blodtryk
Denne side er anmeldt af: Daniel N. Søndergaard 10/10
Ingen svar