Lavt blodsukker

blood-sugar-monitor

Lavt blodsukker er typisk noget, der forbindes med folk, som lider af diabetes eller anden form for sygdom, men det kan også sagtens opstå hos folk, som ikke lider af noget. Det er derfor noget alle bør være opmærksom på, da det kan føre til nogle ubehagelige symptomer såsom kramper og besvimelse i værste tilfælde.  

Hvis du allerede lider af diabetes eller en anden sygdom, som fører til lavt blodsukker, er det naturligvis ekstra vigtigt, at du er opmærksom på symptomerne. Her bør du reagere med det samme, da det ellers kan lede til insulinchok, hvor du har behov for andres hjælp til at rette op på blodsukkeret. 

Det er altså vigtigt for alle at være opmærksomme på blodsukkeret, hvis de oplever, at det er for lavt. Det er dog særligt vigtigt, hvis du lider af diabetes, da det kan have en langt større betydning end hos en person, som ikke fejler nogen sygdom. 

Hvad er lavt blodsukker helt konkret?


Læsning af lavt blodsukker

Lavt blodsukker kaldes også hypoglykæmi i lægesprog. Det er en tilstand, hvor indholdet af sukker i dit blod bliver for lavt, samtidig med at du oplever symptomer på lavt blodsukker. Dette er som regel noget, som kan behandles ved at drikke noget med sukker i eller spise noget. Herefter vil symptomerne som regel forsvinde inden for en 10 til 15 minutters tid. 

Grunden til, at der opstår symptomer ved lavt blodsukker, er, at hjernen anvender sukker som energi. Hjernens funktion bliver derfor påvirket, hvis koncentrationen af sukker i blodet bliver for lav. Hvis det er et særligt slemt tilfælde, kan det føre til besvimelse eller kramper. 

Det skal dog siges, at hypoglykæmi sjældent opstår hos personer, som ikke har nogen kendt sygdom, de er i behandling for med medicin. Det er derfor særligt vigtigt at være opmærksom, hvis du lider af sygdomme såsom diabetes, hvor lavt blodsukker kan have alvorlige konsekvenser, hvis det ikke bliver taget hånd om hurtigt. 

Hvad skyldes for lavt blodsukker?

https://www.youtube.com/watch?v=Sj–KXvi80o

Lavt blodsukker kommer af, at hormonet insulin, der produceres i bugspytkirtlerne, nedsætter blodsukkeret ved at åbne nogle kanaler i særlige celler, som sukkeret fra blodet kan strømme ind i. Blodsukkeret stiger for eksempel ofte efter et måltid, hvor der i den forbindelse udskilles insulin fra bugspytkirtlerne. Herefter falder blodsukkeret derfor atter og efter cirka 1-2 timer, vil blodsukkeret være normalt med en lav insulinmængde indtil det næste måltid. Dette betyder, at lavt blodsukker kan skyldes, at der er højere mængder af insulin i blodet, end der er behov for. Det er derfor også en god idé at spise, hvis du oplever symptomer på lavt blodsukker, fordi blodsukkeret her stiger inden insulinen slår ind og lader det falde til normal tilstand igen. 

Hvis du har lavt blodsukker uden at lide af enten diabetes eller andre sygdomme, kan dette altså skyldes, at der er for meget insulin i blodet, hvilket kan ses ved disse:

Blodsukkertest
 • Reaktiv hypoglykæmi: Dette er en af de hyppigste årsager til lavt blodsukker hos folk, som ikke lider af diabetes. Denne type af hypoglykæmi opstår ofte i forbindelse med indtag af måltider med meget kulhydrat, fordi der her udskilles store mængder af insulin, som vil være til stede stadig flere timer efter måltidet. Mængden af insulin burde dog være blevet lav igen efter nogle timer og derved ikke skabe større problemer end som så. Det sker ofte hos folk, som til dagligt har et stort insulinbehov, såsom overvægtige personer eller folk, der har familie, som lider af type 2 diabetes. Fordi der er et stort insulin behov, betyder det, at der sommetider produceres for meget, hvilket leder til lavt blodsukker. 
 • Insulinom: Dette er ofte en godartet knude i bugspytkirtlerne, som producerer insulin. Derfor vil der være en overproduktion af insulin, som kan lede til lavt blodsukker. 
 • Fejl-indtag af insulin: Dette er en tilstand, hvor en person har indtaget insulin eller diabetes-tabletter ved en fejl. Dette er naturligvis ikke noget, som sker ofte, og her handler det om selv at være opmærksom på, hvad du putter i din krop. Det er derfor en tilstand, som du selv kan undgå. 

Lavt blodsukker kan dog også skyldes andre sygdomme, såsom disse:

 • Nedsat hypofysefunktion
 • Nedsat binyrebark-funktion – Addisons
 • Svært nedsat leverfunktion
 • Fjernelse af mavesækken
 • Nogle tilfælde af kræftsygdomme

Lavt blodsukker kan altså også opstå, selv hvis du ikke lider af diabetes, og det er derfor en god idé at være opmærksom på, om du har forbindelse til nogle af de ovennævnte tilstande, som kan forårsage lavt blodsukker. 

Hvilke symptomer ses ved lavt blodsukker?

Hvis du har lavt blodsukker, vil der ofte opstå nogle symptomer, som du bør være opmærksom på. Når du kender symptomerne, er det lettere at gennemskue tilstanden og derved få den behandlet. 

Her er en række symptomer, som kan tyde på, at du har lavt blodsukker:

 • Bleghed
 • Rysten
 • Sveden
 • Svaghedsfornemmelse
 • Sult
 • Uro
 • Hjertebanken
 • Irritation
 • Koncentrationsbesvær
 • Synsforstyrrelser
 • Træthed
 • Kramper
 • Koma 

Nogle af de ovennævnte symptomer er værre end andre, og det er derfor vigtigt, at være opmærksom selv ved de mindre alvorlige symptomer, så du ikke kommer ud i en mere alvorlig situation med kramper eller lignende. Hvis der er tale om reaktiv hypoglykæmi vil symptomerne ofte først opstå op til tre eller fire timer efter et måltid. 

Hvad kan jeg selv gøre mod lavt blodsukker?


Få regelmæssige blodsukkertest

Hvis du mistænker, at du har hypoglykæmi, bør du som det første få lavet en undersøgelse, som kan vise om dine symptomer rent faktisk er forbundet med lavt blodsukker. Det betyder, at hvis du oplever nogle af de tidligere nævnte symptomer, er det en rigtig god idé at blive undersøgt hos en læge, som kan lokalisere problemet og vurdere, om det er på grund af lavt blodsukker eller noget helt andet. Dette er ikke kun vigtigt, fordi du skal finde ud af om, du har hypoglykæmi, men også fordi symptomerne kan være på baggrund af en anden lidelse, som muligvis kræver behandling. Det er derfor altid vigtigt at spørge en læge til råds, hvis du har den mindste mistanke og gerne vil passe så godt på dig selv som overhovedet muligt. 

Hvis du ved, at du lider af lavt blodsukker sommetider, kan du også lave nogle simple tiltag, som kan få dit blodsukker op til et normalt niveau igen. Dette kan for eksempel være at spise noget eller drikke en sukkerholdig drik. På den måde kan du inden for en relativ kort periode få dit blodsukker stabiliseret, så dine symptomer forsvinder. 

Hvordan behandles lavt blodsukker?

Som nævnt tidligere, er det vigtigt, at du tager til en læge, hvis du oplever symptomer, som kan tyde på lavt blodsukker. Når du tager til lægen, kan de lave en diagnose af dig, som senere kan være med til at lave en vurdering af, hvilken form for behandling du har brug for. 

Diagnosen af hypoglykæmi stilles ved at måle dit blodsukker med et blodsukkerapparat. Hvis dit blodsukker ligger under 3,5 mmol/l, har du hypoglykæmi. 

Hvis der mistænkes, at det kan skyldes insulinom, vil du blive indlagt til en fasteundersøgelse over 3 døgn, hvor dit blodsukker og mængde af insulin i blodet som regel måles. Hvis dit blodsukker er lavt, samtidig med at der er en forhøjet mængde af insulin, er det et stærkt grundlag for, at der bør være mistanke om insulinom. Herefter bliver der derfor ledt efter knuder i bugspytkirtlen, hvorefter der laves en operation for at fjerne denne. Hvis det ikke er muligt at operere, kan det behandles med Sandostatin, som er et præparat der indsprøjtes. 

Regler blodsukkerniveauet

Hvis det er reaktiv hypoglykæmi, skal det oftest behandles med en ændring i din kost. Her bør din kost være rig på komplekse kulhydrater, såsom ris, kartofler og pasta. Det er også en god idé at spise mange mindre måltider i løbet af dagen frem for de tre store måltider, folk som regel følger. Dette kan du for eksempel gøre ved at spise de tre hovedmåltider i mindre portioner og kombinerer dette med tre mellemmåltider. På den måde undgår du udsving i udskillelsen af insulin i bugspytkirtlen, hvilket hjælper til at holde dit blodsukker normalt. 

Skyldes det derimod en nedsættelse af binyrebark eller lignende, skal det behandles med medicin. Dette er noget, din læge kan vurdere og hjælpe dig med at finde ud af og behandle. 

Der findes også symptomer på hypoglykæmi, som vises i forbindelse med sport. Selvom motion nedsætter blodsukkeret, er det dog sjældent noget, som giver raske mennesker hypoglykæmi. Dette er dog ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre, så hvis du oplever symptomer i forbindelse med sport, skal du overveje, hvordan det bedst behandles. Her er det en god idé at indtage komplekse kulhydrater, såsom stivelse i for eksempel pasta, inden sportsudøvelsens, mens det er en god idé at indtage simple kulhydrater, såsom druesukker, under sportsudøvelsen. 

Lavt blodsukker kan altså behandles på mange forskellige måder, som vurderes alt efter din situation. Det er derfor altid vigtigt at tage netop din tilstand med i betragtning, når der skal findes den rette behandling. 

Læs også: Din guide til en smart blodtryks- og pulsmåler.

Læs også: Sådan kan du forebygge og bedre en diskusprolaps.

Se vores artikel om: Har jeg for højt blodtryk?

Also see: Fakta om blodsukker skrevet af min.medicin.dk

Denne side er anmeldt af: Caroline M. Brandt 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden