Sådan husker du din medicin

Doseringsæske/pilleæske

Efterhånden som skavankerne træder til, er medicin en af de ting, som fylder mere og mere i hverdagen hos mange danskere. Medicin kommer i mange forskellige former, farver og mængder, og lige netop mængderne kan være svære at holde styr på, når der er tale om medicin, som skal indtages på daglig basis. Ofte skal medicin tages på meget præcise tidspunkter og i bestemte mænger. Men det kan også variere fra dag til dag, hvordan medicinen skal tages. Det er derfor også nemt at blive forvirret, når det er en ny dag med nye medicinske instrukser.

Det er meget forskelligt, hvordan man bedst husker at tage sine piller korrekt. Nogle personer har pårørende til at hjælpe sig, mens andre selv må sørge for den rette medicinering. Desuden er det også i højere grad forskelligt, om man forbereder sin medicin flere dage i forvejen, eller om man hver dag for eksempel aflæser et skema fra lægen, hvor der står, hvor stor doseringen er den pågældende dag.

En daglig rutine påminder hukommelsen

Doseringsæske/pilleæske

Det er specielt svært at huske at tage sin medicin, hvis din hverdag ikke består af faste rutiner. Mange forbinder nemlig bestemte rutiner med bestemte gøremål i løbet af dagen. Dagens faste måltider er især populære, når det kommer til at kombinere indtaget af medicin med en rutine. Måltiderne ligger nemlig ofte på de samme tidspunkter hver dag, hvilket gør det nemmere for hjernen at huske, at lige præcis på disse tidspunkter skal du også tage noget bestemt medicin. Desuden fungerer måltiderne som en meget naturlig påmindelse, da du allerede er ved at indtage mad og drikke. Det føles derfor også mere naturligt at skulle tage for eksempel en pille på disse tidspunkter, og det bliver derfor til en del af din daglige rutine.

Når rutinen ikke holder

Det kan være, at din medicin kræver, at du skal indtage den på nogle bestemte tidspunkter, som går ud over de faste rutiner. Det kan her være ekstra svært at huske, hvornår og hvilket medicin du skal indtage, da det ikke altid kan forbindes med en fast aktivitet i din hverdag. I dette tilfælde kan det derfor blive nødvendigt med noget, som kan påminde dig, så du med sikkerhed ikke glemmer din medicin. Dette kan for eksempel være en alarm på din mobiltelefon eller dit vækkeur, som ringer på det samme tidspunkt hver dag. 

Men du kan også selv være med til at hjælpe hukommelsen i gang, så den bliver bedre til at huske bestemte tidspunkter og bestemt medicin. Ved for eksempel at skrive små sedler som kan hænge på køleskabet på badeværelset, i stuen eller i soveværelset, bliver din hjerne konstant mindet om, at du skal tage din medicin. På et tidspunkt vil du desuden ofte også nå til et punkt, hvor du selv kan huske, at du skal tage dine piller, fordi du har set så meget på sedlerne, at de er blevet en del af din hukommelse. 

Medicin behøver ikke at være en kedelig del af hverdagen

Mange forbinder medicin med en ting, som bare skal overstås. Det er ikke sjovt at skulle sætte hele sin dag på pause, fordi man lige skal tage en pille eller to. Måske er du ved at se en medrivende film eller har gang i en god samtale sammen med venner eller familie, men så bliver det tid til, at du skal tage din medicin. I disse tilfælde og lignende kan der hurtigt opstå et negativt syn på din medicin, hvilket kan bevirke, at din hjerne måske med vilje prøver at fortrænge, at du skal tage din medicin. Det er derfor vigtigt, at man forsøger at opretholde en positiv indstilling til sin medicin, da det kun er til for at hjælpe.

Du kan hjælpe dig selv og din hukommelse på vej, hvis du i stedet for at gøre din medicin til en pestilens gør den til et dagligt gøremål der medfører en belønning. En belønning behøver ikke at være stor, den kan for eksempel bare være, at du tager din medicin med en skefuld af din ynglings marmelade eller smørechokolade. Ved at forsøde tilværelsen bliver det automatisk sjovere at tage din medicin og derfor også nemmere at huske.

Hjælp dig selv med at blive bedre til at tage medicin

Mange oplever, at de har svært ved at tage deres medicin, specielt når det kommer til piller. Både små og store piller kan være svære at sluge, hvis man ganske enkelt bare ikke kan lide fornemmelsen. Her kommer et glas vand eller lignende ofte mange til gavn, men der er stadig nogen, som har brug for nogle ekstra remedier, før de kan tage deres piller. Her kommer belønningen igen ind i billedet. Det kan nemlig være nemmere at indtage medicin i form af pulver eller væske. Ulempen her er dog ofte, at for eksempel knuste piller ikke har den lækreste smag og eftersmag i munden. Men ved at blande din medicin med noget, du godt kan lide at spise, blandt andet noget sødt, kan du overdøve pillesmagen. 

Se også : Fem læger, psykologer og farmaceuter: Skru ned for psykofarmaka. Piller er ikke løsningen

På denne måde kan du også træne op til at indtage medicin i fuld størrelse. Du kan efter en periode med knuste piller gå over til at skære dem over og tage dem i to halvdele og dermed vænne dig til følelsen af at spise en pille. Efterfølgende kan du øve dig i at tage hele piller. Dette er en proces, som du kan tage i dit helt eget tempo, men det er også en proces og et eksperiment, som til at starte med vil hjælpe dig med at huske dig på, at du skal tage pillerne. 

Et medicinsk system til hverdagen

Alle kan til tider have en travl eller uforudsigelig hverdag, som kan være svær at holde styr på. I dette tilfælde er det blevet meget populært at opdele sine piller i flere portioner og lægge dem til side, så man har de rette doseringer klar til alle ugens dage. Ved at dosere dine piller på forhånd kan du blandt andet spare tid på, at du ikke skal sætte tid af hver dag til at dosere den rette mængde piller. Desuden er det nemt at glemme at tage sine piller, hvis hverdagen løber i et sådan tempo, at du har svært ved at følge med. 

Men det er ikke kun tid, du kan spare ved at lave et medicinsk system med dine piller. Du kan nemlig også spare din hverdag for unødvendig tankemylder, som opstår på baggrund af din medicin. For nogle personer drejer hele deres hverdag sig om, at de skal huske at tage deres medicin, og de har derfor svært ved at fokusere på hverdagens andre gøremål, ligesom de i højere grad også har svært ved at slappe af. De spænder derfor i hele deres krop, da denne er forbundet til hjernen. Dette kan derfor yderligere føre til unødvendig træthed. Ved at sortere og dosere deres medicin på forhånd kan disse personer finde mere overskud til at nyde hverdagen men også til at nyde familie og venners selskab. 

Relateret artikel: Lavt blodsukker

Opbevar din medicin et sted du hyppigt befinder dig

Nogle mennesker elsker at leve så frit som muligt og bryder sig derfor ikke om at være bundet af systemer og rutiner. Disse personer kan til tider derfor have ekstra svært ved at huske at tage deres medicin på de rigtige tidspunkter, da deres hverdag kan være meget flyvsk, og hvor den ene dag ikke ligner den anden. Hvis dette gør sig gældende for dig, kan det være, at du skal finde en måde at huske dine piller på, som ikke påvirkes af, hvordan din hverdag forandres.

Der findes således også en form for mere frit system i at opbevare din medicin et sted, hvor du hyppigt befinder dig eller ved siden af ting, som du ofte bruger. Det kan for eksempel være ved siden af din kaffemaskine, hvis du altid skal have en kop kaffe at starte dagen på. Men det også være på dit natbord, som ofte er det første, du ser om morgenen og om aftenen, når du for eksempel skal stille dit vækkeur eller lægge dine briller tilbage i etuiet. Dette er begge eksempler på steder, hvor du måske ofte befinder dig, og som derfor også på en måde er den del af din rutine. Du lægger formentlig mere mærke til disse områder end mange andre områder i dit hjem, og de fungerer derfor også som påmindelser for dig.

Sådan glemmer du aldrig en pille igen

Der findes mange forskellige måder, som kan forhindre dig i nogensinde at glemme en pille igen, men for at de skal virke, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken metode der passer bedst til dig, din personlighed og din hverdag. Metoderne virker således ikke for alle, da de afhænger meget af, om du har viljen til at følge dem. Hvis du ikke kan lide en metode, er chancen for at den virker for dig derfor ikke lige så stor, som hvis du bedre kan affinde dig med en anden metode.

Se også denne lignende artikel på vores side: Har jeg for højt blodtryk?

Denne side er anmeldt af: Noah E. Mortensen 10/10

Categories:

Ingen svar

Skriv et svar

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden