Pensionssystem inspiration fra det islandske med deres SL lífeyrissjóður

Når du er voksen og kommer ud på arbejdsmarkedet, begynder du pludselig at interessere dig for andre ting end tidligere, såsom indbetaling til skat og pensionsopsparing. Vi har et ret fast pensionssystem i Danmark, hvor folkepension og arbejdsmarkedspensioner er de typiske. Folkepension udbetales af staten hver måned og varierer alt efter, om man er enlig eller samlevende. Arbejdsmarkedspensionen er den, hvor din arbejdsplads ligger 12% af din løn til side hver måned til din pension. Derudover kan man også have private opsparinger, hvor man kan spare ekstra op til at have flere penge, når man går på pension.

Island har dog et lidt andet pensionssystem. Dette kunne vi i Danmark eventuelt godt hente noget inspiration fra.

 

Hvordan gør de på Island?

Islandske borgere kan melde sig ind i en pensionsfond kaldet SL lífeyrissjóður, etableret i 1974, og denne fungerer også således, at din ret til pension begynder, når du fylder 67 år. Pensionen udbetales månedligt og er uafhængig af anden indkomst. Du kan dog vælge at begynde at modtage din pension allerede som 65-årig, men så reduceres dine fremtidige månedlige udbetalinger sig i stedet. Du kan også vælge at vente helt, til du fylder 80 år, hvor din månedlige udbetaling derefter forhøjes. Når du melder dig ind i pensionsfonden, begynder du at optjene pensionsrettigheder, og din pension udbetales så i overensstemmelse med disse rettigheder. Ægtefæller kan også indgå aftaler om at dele disse pensionsrettigheder. SL lífeyrissjóður tilbyder dog også en supplerende pensionsopsparing og en specificeret privat ejendom. Forskellen på disse to er, at den supplerende pensionsopsparing er fritaget for kildeskat, og afkastet er undtaget kursgevinstskat, hvorimod en specificeret privat ejendom er bundet lønoverenskomster. En specificeret privat ejendom får dog indbetalt 15,5% af arbejdsgiveren i stedet for de normale 12%. Islænderne gør det derfor lidt anderledes ift. pension end vi gør herhjemme.

 

Hvad har SL lífeyrissjóður ellers at byde på?

Udover tre forskellige typer af pensionsopsparing, tilbyder SL lífeyrissjóður også lån. De tilbyder indekseret, ikke-indekseret og blandede lån. Disse lån har forskellige renter, men man kan både vælge fast og variabel rente – disse er dog varierende. Man kan som medlem og indbetaler af fonden tage lån, men kun hvis man har indbetalt mindst 6 ud af de sidste 12 måneder eller 12 måneder i alt.

 

Islænderne gør det altså på en anden måde end danskerne, og vi kunne godt tage noget inspiration fra dem og inkorporere over i Danmark.

Categories:

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden