Værd at vide om mavesyre

Langt de fleste mennesker har oplevet det, man kalder sure opstød. Disse opstød kommer som følge af, at den syreholdige væske, der er en naturlig del af mavesækken, og som dannes i maveslimsækken, kommer op igennem spiserøret. 

Mavesyren spiller en vigtig rolle i fordøjelsen af den mad, vi indtager, og er sågar med til at sende aktiverende signaler til de enzymer, der senere hen nedbryder maden i tarmene. 

På denne måde er mavesyre altså ganske essentiel for vores fordøjelsessystem, men som det også kommer til udtryk i mavesyrens funktion, så er det en syreholdig væske, der skal forblive i mavesækken for at kunne udføre sine opgaver.

Kommer mavesyren således op gennem spiserøret, giver det sig selv, at det medvirker til en ubehagelig fornemmelse, da spiserøret ikke er opbygget til at kunne tåle syre på samme måde, som mavesækken er det. 

Ikke desto mindre er der mange, der med jævne mellemrum oplever problemer med for meget mavesyre og altså således må døje med det ubehag, det bringer, når fordøjelsesvæsken kommer retur gennem spiserøret. 

Hvorfor opstår der for meget mavesyre?

For meget mavesyre, der kommer til udtryk som sure opstød og refluks, kommer som følge af nedsat funktion i den lukkemuskel, der sidder mellem spiserøret og mavesækken.

Denne lukkemuskels opgave er netop at undgå, at der kommer syreholdige fordøjelsesvæsker tilbage gennem spiserøret og i stedet holder væskerne i mavesækken, som er bygget til at kunne tåle disse mængder af syre. 

Lukkemusklens funktion kan blive nedsat på baggrund af forskellige faktorer som eksempelvis overvægt, brok eller for stort et indtag af alkohol og tobak. 

Symptomerne på for meget mavesyre kan være forskelligartede, men herunder står de mest gængse symptomer listet, som man med fordel kan holde øje med:

  • Kvalme og opkast.
  • Oppustethed og mavesmerter.
  • Synkesmerter og hoste. 

Ovennævnte symptomer kan skabe stort ubehag for den påvirkede, og det kan her være gavnligt at overveje, hvilke elementer i livsstilen der kunne have noget at gøre med mængden af fordøjelsesvæske.

Hvad kan man gøre ved for meget mavesyre?

Da nogle af årsagerne til for meget mavesyre er livstilsrelaterede, vil man ligeledes kunne afhjælpe symptomerne ved at foretage nogle konkrete livsstilsændringer. 

Dette kunne eksempelvis være at undgå at spise syre- eller fedtholdigt mad særligt inden sengetid, undgå at indtage alkohol og sørge for at passe på med at ligge ned eller bøje sig fremover for hurtigt efter at have indtaget mad og drikke. 

Ved sengetid kan det for nogen give mening at hæve sengegærdet med nogle puder for at sikre sig imod sure opstød om natten. 

Hvis ikke disse ændringer har en positiv effekt på symptomerne, kan det være gavnligt at søge hjælp hos egen læge, der kan stille forskellige former for medicin og tabletter til rådighed, der kan neutralisere fordøjelsesvæskerne i mavesækken. 

Som supplement til medicinsk behandling vælger mange også at starte i osteopatisk behandling, der med sit helhedsorienterede fokus på kroppen kan korrigere området omkring spiserør og mavesæk manuelt. 

Osteopatisk behandling vil også fokusere på andre dele af kroppen, der kunne have en negativ indvirkning på for meget mavesyre og således tilbyde en helhedsorienteret behandling.

 

 

Categories:

Vi samler anmeldelser, priser, ekspertråd og tests. Vores guides er baseret på research og uvildige tredjeparts forbruger-tests.Bemærk, artiklens årstal er er et udtryk for, hvornår artiklen sidst er opdateret, og ikke et udtryk for, hvornår produkterne er testet.

OBS: Betalt indhold kan forekomme på siden