Dette indhold er sponsoreret.
Hvem, der skal arve ens formue, når man dør, bestemmes til dels af arveloven og til dels af et selvoprettet testamente. Med et testamente får man muligheden for at fordele ens arv meget anderledes, end arveloven bestemmer. Dette kan få en stor økonomisk betydning for ens arvinger.
Et testamente skal altid laves uden tvang, og mens man er mentalt tilregnelig. For at sikre dette, så skal man underskrive ens eget testamente, mens det bliver overværet af enten en notar ved retten eller to vidner. Vidnerne må ikke have fordel af det skrevne testamente. Her i artiklen kan man lære mere om, hvad et testamente er.
Hvad er et testamente
Et testamente er et juridisk dokument, som fortæller, hvad man ønsker, der skal ske med ens ejendele og formue, når man en dag dør. Hvis man gerne vil sikre sig, hvad der helt præcist skal ske med ens ejendele og formue, efter man dør, så kan det være en fordel at oprette et testamente.
Faktisk så er det kun, hvis man ikke ejer noget af vigtig betydning, at det ikke er relevant med et testamente.
Hvem kan oprette et testamente
Det, der skal til for at oprette et testamente, er, at man er myndig og ikke er under værgemål. Man kan gennem et testamente få udtrykt, hvad det er, som man ønsker, der i fremtiden skal ske med den formue, som man har opbygget og indsamlet gennem hele sit liv.
Er man f.eks. gift eller har børn, så kan man ikke bestemme over hele arven selv, da 25 procent af ens arv er tvangsarv, som skal gå til ens ægtefælle eller børn.
Hvis man ingen børn har og dermed ingen arvinger har, så vil ens arv gå til staten med mindre, at man opretter et testamente, hvor man specifikt ønsker noget andet for ens formue.
Hvad kan man bestemme i et testamente
Et testamente behøver nødvendigvis ikke kun at omhandle, hvordan ens arv skal fordeles. Faktisk så kan det også handle om, hvordan man ønsker at blive begravet, eller hvad man ønsker, der skal ske med ens dødsbo, og hvordan det skal behandles efter ens bortgang.
Man kan også bestemme, at det er ens arvinger, som skal have ens arv som særeje, og om de skal kunne ophæve denne særeje.
Har man ved sin død ikke nået at skrive et testamente, så vil hele ens dødsbo blive fordelt efter arveloven. Ens dødsbo er alle de ejendele, værdier og gæld, som man har, når man dør.