Guide: Sådan finder du den rette rollator

Senio rollator

Denne artikel indeholder reklamelinks. Bemærk også, vi ikke har testet produkterne personligt, men indsamler tilgængelig information om priser, sammenligning, kvalitet, specifikationer og eksterne forbrugertests. 

Savner du mere stabilitet i hverdagen i form af ekstra støtte både i hjemmet og på handleturene? En rollator er et perfekt hjælpemiddel til at give dig stabilitet på gåturene og rundt omkring i hjemmets rammer. Inden du køber rollatoren, er det dog vigtigt at undersøge en række forhold angående rollatoren. Du skal blandt andet tænke på rollatorens størrelse, hjul og tilbehør. For at gøre denne proces lettere kommer herunder et overblik over, hvilke forhold du skal tage hensyn til ved købet af en rollator samt en oversigt over kvalitetsrollatorer til både udendørs og indendørs brug.

Rollator til udendørs brug

En rollator til udendørs brug er et fantastisk hjælpemiddel, så du kan få den mest optimale støtte på gåturen hen til supermarkedet. Det er dog vigtigt at tænke på dine specifikke behov, når valget af rollatoren skal finde sted. Nedenfor listes de egenskaber ved de forskellige rollatorer, som du skal holde øje med og overveje.

Materiale og vægt

Eftersom det danske vejr er meget omskifteligt, skal du som noget af det første tænke på rollatorens materialer. Der bruges i denne sammenhæng tre forskellige materialer til rollatorer, nemlig aluminium, stål og kulfiber. Stål ligger i den billige prisklasse, mens kulfiber befinder sig i den dyre ende. Da du med høj sandsynlighed ikke ønsker at bære en tung rollator ind i bussen, er det mest fornuftigt at vælge en rollator af materialet kulfiber, idet dette materiale er det letteste. Dog skal det tilføjes, at lette rollatorer ofte kan give en fornemmelse af for lidt balancestøtte. Derfor kan valget ende på materialet af aluminium, som faktisk også er det materiale, der sælges flest rollatorer af i Danmark.

Rollatorens sæde

Efter du har overvejet rollatorens materiale, skal du i gang med at tjekke sædet på diverse rollatorer. En udendørs rollator bør nemlig have et sæde, eftersom du tit vil få behov for at sidde ned, hvis kræfterne pludselig slipper op på gåturen eller på turen hen til Brugsen. Der findes desuden typisk to former for sæder, hvor det ene er lavet som et net, og det andet er fremstillet i plastik. Her vil det mest behagelige valg lande på plastiksædet, der ofte er belagt med et tyndt lag skum for at sikre, at sædet er komfortabelt at sidde på.

Hjulene

Når du skal finde en rollator til udendørs brug, er det desuden en god idé at undersøge rollatorens hjul inden købet. Når du går uden for med rollatoren, er det nemlig vigtigt, at rollatoren ikke har for hårde hjul, eftersom disse ofte er ubehagelige at gå rundt med. Bløde hjul er derimod meget behageligere, men disse hjul holder desværre ikke i så lang tid som de hårde. Overvej derfor, om din rollator skal have en lang levetid, eller om du hellere vil sætte fokus på en god komfort.

Se vores test af de bedste ebikes til ældre

Tilbehør

Det er ligeledes fornuftigt at tænke på tilbehøret til din udendørsrollator. Hver model kommer med forskelligt tilbehør som blandt andet kan være rygbøjler, stokkeholdere og praktiske tasker. Taskerne er gode at have på rollatoren, når du skal handle, mens en stokkeholder er god at have, hvis du har behov for at bruge stokken ude på gåturen eller henne i supermarkedet. Tænk derfor på, hvad du nøjagtigt har brug for af tilbehør, når du skal finde rollatoren til udendørs brug.

Rollatorens højde

Endelig skal du tænke på din kommende rollators højde. Eftersom alle har en forskellig højde, kan håndtagene på en rollator indstilles med din højde in mente. Håndtagenes højde varierer dog fra model til model, så sørg for at undersøge og måle ud fra din egen krop, hvor højt dine håndtag skal sidde.

Hvis rollatoren skal klappes sammen

Næsten alle rollatorer kan klappes sammen, men det kan foregå på to måder. Den første metode, som tit ses ved billigere modeller, er en lodret sammenfoldning, mens metode to fungerer på den måde, at du lukker rollatoren sidelæns sammen som en harmonika. Den sidstnævnte metode er klart den mest praktiske, eftersom du kan have rollatoren stående sammenklappet midt i et rum, mens metode nummer et kræver, at rollatoren enten lægges ned eller stilles op ad noget.

Rollator til indendørs brug

Ligesom ved valget af rollatoren til udendørs brug, er det vigtigt at tage hensyn til en række forhold, når det kommer til valget af en rollator, som skal bruges inden for hjemmets rammer. Her skal du igen huske på dine specifikke behov samt overveje nogle konkrete egenskaber, din rollator bør have. Nedenfor listes egenskaberne, som du skal tænke på ved køb af rollator til indendørs brug.

Størrelse og højde

Når du skal kigge på rollatorer til indendørs brug, er det først og fremmest vigtigt, at du tænker på rollatorens størrelse. En rollator til hjemmet bør være forholdsvis smal, idet du skal have nemt ved at bevæge dig rundt i alle boligens forskellige rum. Hvis du bor i et lidt ældre hus eller lejlighed, er dørene ligeledes ofte smalle. Derfor er en rollator med en fornuftig størrelse rar at have under disse forhold. Højden er endvidere vigtig at tage stilling til som ved rollatoren til udendørs brug.

Hjulene

Typen af hjul er heller ikke den samme som ved rollatorerne til udendørs brug, og det er derfor også vigtigt at overveje hjulenes størrelse på den indendørs rollator. Hvis du i denne sammenhæng vælger en rollator med små hjul, vil du få let ved at komme rundt omkring dine møbler og samtidig ikke have behov for en stor mængde plads, når du skal vende rollatoren rundt.

Hvis rollatoren skal klappes sammen

Ved indendørs brug af en rollator er det ofte ikke lige så nødvendigt som ved udendørs brug, at rollatoren kan klappes sammen. Du vil formentlig tit få brug for rollatoren med det samme, så en nem sammenklapning behøves ikke. Har du dog ikke brug for rollatoren hele tiden, er det derimod en fordel at have en rollator, der er nem at klappe sammen på kort tid.

Sæde eller ej

Ved købet af rollatoren til indendørs brug skal du ligeledes tænke på, om du vil få brug for et sæde. Selvom næsten alle rollatorer har et sæde, synes dette dog ikke så vigtigt inden for hjemmets rammer, hvor du hurtigt kan komme hen til en stol ved hjælp af rollatoren. Undersøg derfor de rollatorer, som ikke har et sæde, men derimod har eksempelvis en bakke, hvilket leder os hen til den næste egenskab, som du skal have in mente.

Tilbehør

Når det kommer til indendørsrollatoren er det vældig praktisk at vælge en rollator med en bakke som tilbehør. På bakken kan du nemlig lægge ting såsom din mobil og yndlingsbog eller stille dit vandglas. Andet tilbehør kan desuden bestå af en god trådkurv eller en rummelig taske med plads til andre vigtige sager.

Oversigt over gode rollatorer

I det følgende får du et godt overblik over de bedste rollatorer til både indendørs og udendørs brug, der findes på det danske marked netop nu, og de vigtigste egenskaber vil blive gennemgået. Derudover kåres en rollator som guidens ”testvinder”, hvor en anden rollator vil få titlen som guidens ”bedst til prisen”.

Trust Let’s Go – den bedste løsning til indendørs brug

Ønsker du en elegant og stilren rollator, skal du undersøge Let’s Go rollatoren fra mærket Trust Care. Denne rollator er på alle måder designet til indendørs brug og fungerer også perfekt i denne sammenhæng. I stedet for at have to traditionelle skubbehåndtag har Let’s Go rollatoren desuden ét aflangt håndtag, hvilket gør, at rollatoren er dejlig nem og komfortabel at holde ved. Du kan ligeledes bremse rollatoren med blot én hånd, som også gør betjeningen af rollatoren ganske let. Håndtaget er endvidere belagt med skum for optimal komfort, og som tilbehør har rollatoren en praktisk bakke, som du ligeledes let kan klikke af.

Pris: 1499 kr. hos seniorland.dk

Mobilex Leopard – TESTVINDER

Guidens testvinder er Leopard rollatoren fra Mobilex – og dette med god grund. Denne rollator henvender sig både til brug i hjemmet og udenfor og har en lang række gode egenskaber. Først og fremmest har rollatoren nogle gode store hjul, som sikrer en bred anvendelse. Hjulene er behagelige at køre rundt med, og du kan nemt bremse rollatoren ved at bruge de tilgængelige bremsehåndtag. Rollatorens design har desuden det klassiske rollatordesign i fokus med et skinnende, rødt stel, fine sorte hjul og et smart indkøbsnet. Indkøbsnettet kan ligeledes hægtes af, så du nemt har mulighed for at tage indkøbsposen med ind i de butikker, der ikke tillader rollatorer. Derudover er rollatoren nem at klappe sammen og kan stå oprejst på alle fire hjul. Som et ekstra plus følger en stokkeholder med som tilbehør, så du hurtigt kan have din stok ved hånden.

Pris: 1995 kr. hos livetsomsenior.dk

Topro Olympus – en stærk rollator til udendørs brug

Topro Olympus rollatoren er specielt udviklet til udendørs brug og er bygget til at kunne klare diverse vejrforhold. Rollatoren produceres af den norske virksomhed Topro, som er kendt for en utrolig høj kvalitet, hvilket afspejles i rollatorens garanti på hele syv år. Hjulene på denne Topro Olympus model er desuden ekstra store, og med en kraftig men blød overflade sikres den mest behagelige gåtur uanset terrænet. Trods rollatorens store hjul er den ikke større end andre rollatorer, hvilket også gør, at du let kan bruge den indendørs. Derudover lukkes rollatoren sammen på den førnævnte harmonikamåde, så du hermed let kan have den stående uden brug for støtte.

Pris: 3795 kr. hos livetsomsenior.dk

Rollator Butler – en anden elegant indendørsløsning

Savner du en privat butler i hjemmet, kan du roligt kigge nærmere på denne fine rollator fra serien Scandinavian Butler. Denne rollator er skræddersyet til at hjælpe dig med de daglige gøremål, og den er en god hjælp, uanset om du sidder, står eller bevæger dig rundt i din bolig. Rollatorens tilbehør i form af en kurv og en bakke er perfekte løsninger til opbevaring af diverse sager samt en kaffekop og kagetallerken. Designet er ligeledes i fokus med skandinaviske designtraditioner for øje, så hvis du holder af det minimalistiske design, kan du videreføre det til din kommende rollator. Rollatorens bløde håndtag og simple, brede bremse, der blot kan aktiveres med én hånd, sikrer desuden optimal komfort.

Pris: 2999 kr. hos seniorland.dk

Billig rollator – BEDST TIL PRISEN

Ønsker du ikke at spendere en stor håndfuld penge på din nye rollator, men ikke vil gå på kompromis med kvaliteten, er denne billige rollator et godt bud. Trods rollatorens yderst lave pris i forhold til guidens andre rollatorer, bliver denne rollator kåret til ”bedst til prisen”. Dette fordi den giver dig en række gode og praktiske funktioner og muligheder. Rollatoren er blandt andet ganske nem at tilpasse i forskellige højder, og dens små hjul sikrer, at den er nem at vende med. Angående rollatorens tilbehør medfølger en dejlig, praktisk trådkurv, som er perfekt til indendørs brug. Hermed kan du let have en avis eller taske eller andre små sager liggende i tæt afstand. Derudover får du også en plastikbakke med i købet, som kan klikkes fast oven på rollatorens sæde.

Pris: 800 kr. hos livetsomsenior.dk

Trust Let’s Go Out – udendørsrollator med fokus på detaljer

Mærket Trust Care har ikke kun tænkt på rollatorer til indendørs brug, og med denne rollator fra kvalitetsmærket får du en udendørsrollator med en god kombination af elegant design og praktiske funktioner. Rollatoren vejer blot 6,1 kg men er samtidig stabil og robust, så den sagtens kan klare en hård omgang blæst og grusstier. Rollatorens sæde er ligeledes fremstillet i sort kunstlæder for at give et flot udseende, og sædet kan bære op til 130 kg. Skubbehåndtagene på rollatoren er endvidere behagelige og kan indstilles i diverse højder, så den kan tilpasses til dig. Derudover er det meget nemt og hurtigt at klappe rollatoren sammen, og denne rollator kan også stå oprejst selv i sammenklappet tilstand. Som tilbehør til rollatoren kan du blandt andet købe en praktisk indkøbstaske samt en rygbøjle for ekstra støtte, når du har behov for at sidde ned.

Pris: 2299 kr. hos livetsomsenior.dk

Læs også: Hold styr på din motion med en skridttæller